Van Schie heeft een ponton ontworpen, speciaal voor infrawerken op en aan het water: het VSP770-ponton. Een uniek modulair systeem dat in eigen huis is ontwikkeld. Een ponton met vele mogelijkheden en een groot drijfvermogen.

VS Journaal_Voorjaar 2022_Infra_pontons_rijplaten_bruggen_kranen_WEB (21)

Het is volledig gecertificeerd, snel aan te koppelen en accessoires zijn makkelijk te monteren. Allemaal voorwaarden om veilig en efficiënt te kunnen werken, zoals hier op de Amstel onder de Rozenoordbrug.

De Rozenoordbrug ligt in de A10 en kruist de Amstel ter hoogte van het Amstelpark. Met gemiddeld 4.600 passerende voertuigen per uur is de A10 een van de drukste Rijkswegen van ons land en de belangrijkste autoweg van de Metropoolregio Amsterdam. Het is de enige snelweg die volledig als ringweg is aangelegd in Nederland.

Al in 1962 is een begin gemaakt met de aanleg van deze snelweg. Het zuidelijk deel, waarvan de Rozenoordbrug een onderdeel is, was pas klaar in 1981. Sindsdien is het autoverkeer in razend tempo toegenomen en zijn vrachtwagens aanzienlijk zwaarder geworden. Vooral het zuidelijke deel van de brug heeft daar onder te lijden gehad. Na een grondige inspectie is geconstateerd dat er door ongelijke belasting scheuren zijn ontstaan in het beton. Daarom moest de brug worden versterkt.

Extra pilaren

Precies in het midden van de rivier wordt de Rozenoordbrug ondersteund door zware betonnen kolommen, die op een ‘eiland’ staan, bestaande uit een betonnen fundering. Precies op die plek is extra ondersteuning nodig. In deze situatie heeft men gekozen voor stalen kolommen gevuld met beton, meters hoge pilaren die alleen vanaf het water rechtstandig konden worden aangebracht.

Eigenlijk was er maar één manier om deze klus te klaren: vanaf een ultra-stabiel ponton met een groot drijfvermogen en voldoende draagkracht. Van Schie beschikt over zo’n innovatief ponton, het VSP770-ponton, volledig gecertificeerd voor dit soort werk, voorzien van een Certificaat van Onderzoek (CVO) en een stabiliteitsberekening voor het werken met zowel een hoogwerker als een hijswerktuig.

Het ponton is rondom voorzien van een goedgekeurd hekwerk, vaarwegmarkering en navigatieverlichting. Ook op het gebied van veiligheid is in alles voorzien, zoals reddingsboeien, zwemvesten, brandblussers en een EHBO-set. Na het plaatsen van de pilaren is er een bordes tussen gemonteerd om de volgende inspecties te vergemakkelijken. De hele operatie was een project van de Boer Civiele Technieken BV uit Nieuwegein.

De vele voordelen van het VSP770-ponton

  • Groot drijfvermogen
  • Hoge deklast
  • Vlakke antislipvloer
  • Slimme maatvoering
  • Innovatief koppelsysteem*
  • Efficiënt te transporteren
  • Volledig gecertificeerd
  • Veel accessoires
  • Modern spudpaalsysteem (radiografisch bestuurbaar)
  • Schoon dek, volledig te gebruiken (geen kabels en lieren)

Geen losse pennen, halve maantjes of andere koppelstukken meer. Bij het VSP-systeem maken de koppelingen onderdeel uit van het ponton zelf. Ze vallen met één voetbeweging op hun plek.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief