Zelden zo’n elegante windmolen – sorry – windturbine gezien. De producent heeft haar dan ook vernoemd naar een beroemde mooie dame: Marlene Dietrich.

Van Schie pontons bruggen kranen rijplaten Journaal 2022 najaar (5)

Deze fraai gelijnde windturbine is bij lange na niet zo groot als al die mastodonten in de Flevopolder, maar bereikt toch nog een hoogte van ruim 20 meter, met een rotor van 6,5 meter. Het gaat hier om een uniek concept dat vanaf nu wordt uitgerold over Nederland. Van Schie mocht de eerste van een serie plaatsen.

Het grote voordeel van dit concept is dat het geen gebruik hoeft te maken van een bestaand netwerk. De energie wordt opgewekt daar waar het gebruikt wordt, waardoor het uitermate geschikt is voor meerdere woningen tegelijk, afgelegen boerderijen, vakantieparken of als oplader voor een wagenpark. In feite: een stand-alone systeem. De verticale rotor is van een aluminiumlegering, dus laag in gewicht en ijzersterk.

Bovendien is zij (!) extreem stil. Bij hoge snelheden is alleen de wind te horen, niet de rotor. De benodigde elektronica is in de mastvoet ingebouwd. Van Schie heeft bodemonderzoek gedaan naar bestaande kabels (KLIC-melding), het graafwerk voor de 8 meter lange mantelbuis uitgevoerd en de buis er ingetrild. Daarna is de windturbine er met de telekraan op geplaatst. De mantelbuis met opgelaste kopplaten werd geleverd door HP Staal, onderdeel van de Van Schie Groep. Opdrachtgever: Blok System Supply B.V. in Velsen-Noord.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Deze website gebruikt functionele en analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Ok