Distributiecentra van onze landelijke supermarktketens schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Een gevolg van ‘just-in-time-delivery’, een systeem waarbij de winkels geen eigen voorraad meer hanteren maar de goederen vanuit een centraal punt – een zogenaamd DC – krijgen aangeleverd.

vlcsnap-2023-09-08-12h24m28_small

Ze zijn niet te missen langs de grote weg: de enorme DC’ s van bijvoorbeeld JUMBO, AH of Hoogvliet. Het is ook geen toeval dat ze juist op nieuwe bedrijfsterreinen staan, dicht bij de op- en afritten van autosnelwegen. Het is het beleid van de overheid sinds 2016, naar een idee van het College van Rijksadviseurs dat onze regering adviseert op het gebeid van infrastructuur en milieu.

Daarom staan deze DC’ s nu vaak broederlijk naast elkaar, zoals ook op het nieuwe bedrijvenpark langs de A1 bij Deventer. De ALDI en de SLIGRO zijn er al gesetteld. Daarnaast wordt er nu voor de PLUS (sinds kort gefuseerd met Coop) een enorm groot DC gebouwd voor de distributie van versproducten. Het terrein beslaat maar liefst 13 hectare.

Langs een gedeelte van dit complex moest Van Schie een 8,5 meter hoog geluidsscherm bouwen. Het scherm is 375 meter lang en is deels geïntegreerd in het pand. Het werd gebouwd in opdracht van Kokosystems BV.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief