Projecten

Stalen schotten, ijzersterk en koppelbaar

In Bergschenhoek loopt de Hogesnelheidslijn (HSL) dwars door de bebouwde kom. Deze spoorlijn ligt er nu al zo’n twaalf jaar. Weliswaar in een verdiepte bak, maar toch zitten de bewoners al die tijd opgescheept met de geluidsoverlast van treinen die met een snelheid van 160 km/h passeren. Er staan hoge glazen geluidsschermen, maar die werken niet naar behoren.

Van Schie_Stalen schotten_HSL_2021 (3)

Het zijn niet alleen de geluidsschermen die niet functioneren. Ook een gedeelte van de rails is op een keiharde ondergrond gelegd; dat werkt geluidversterkend. Na jarenlang procederen door de bewoners wordt het probleem nu eindelijk erkend en ook opgelost. Een deel van de bestaande schermen wordt afgebroken en vervangen door geluidsabsorberend materiaal. Ook worden er schermen bijgebouwd.

De hele op- en afbouw van de constructie speelt zich af over een lengte van een kleine 2 km. Het probleem is echter dat er langs het hele traject een spoorsloot loopt. En hoe kom je dan met al het materiaal en met zware machines bij de verschillende werkplekken?

Doeltreffend

Van Schie heeft daarvoor een doeltreffende oplossing: stalen schotten. Een systeem dat snel en eenvoudig kan worden geplaatst. En op maat! Op het bedrijf in Mijdrecht liggen ze op voorraad, in diverse lengtes (tot 16 meter). Ook aan elkaar gekoppeld vormen ze een ijzersterke overbrugging. Het voordeel van stalen schotten is dat er een sterkteberekening kan worden bijgeleverd. Met andere woorden: een aannemer weet dan exact hoe zwaar de schotten kunnen worden belast. Dit in tegenstelling tot houten schotten (een natuurproduct).

Hier in Bergschenhoek heeft men gekozen voor clusters van 8 schotten, waardoor elke brug 14 meter lang en 9,8 meter breed is. Over de gehele spoorsloot liggen zeven van deze samengestelde stalen bruggen. Compleet met leuningen en oprijplaten.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief