Geluidsschermen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Overal worden wegen aangelegd, overal staan huizen en wonen mensen. Ook in Ede op de Veluwe, waar een nieuwe rondweg moest worden aangelegd, dwars door het bos. Dan is het mooi dat er ‘groene’ geluidsschermen bestaan die naadloos aansluiten bij een natuurlijke omgeving.

DSC_2485

Van Schie plaatst steeds meer van deze Kokowall-geluidsschermen, soms tot tien meter hoog. In Ede lag de uitdaging echter niet in de hoogte, maar in de verschillende glooiingen van het terrein, een voormalig oefengebied van defensie.

Bovendien was het zaak om de rondingen van de diverse rotondes exact te volgen. De hoofdaannemer – Van Gelder – moest alle zeilen bijzetten om een plan te maken waarbij de natuur optimaal werd gespaard. Duurzaamheid, ecologie en groen staan hoog in het vaandel bij de gemeente Ede.

Vandaar dat er gekozen is voor niet al té hoge schermen, bestaande uit natuurlijke materialen (kokosvezels) en recyclebare frames.

Zwevend fietspad

Daarnaast is er door de aannemer op een paar punten een zogenaamd ‘zwevend’ fietspad aangelegd, ter bescherming van de boomwortels van enkele rode beukenbomen. Zo’n fietspad bestaat uit een (verhoogde) vloer van kunststof ‘kratten’ die via een kliksysteem aan elkaar zijn gekoppeld, een constructie die er voor zorgt dat de boomwortels onder het pad de ruimte krijgen om door te groeien.

De nieuwe weg vormt het sluitstuk in de verbinding tussen de A12 en de N224. De geluidsschermen staan over een totale lengte van 700 meter langs dit traject en worden later begroeid met hedera, zodat ze straks helemaal op kunnen gaan in het groen van de omgeving.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief