Hansje Brinker had het makkelijk. Hij hoefde alleen maar z’n duim in de dijk te steken om te voorkomen dat het land blank zou komen te staan. Anno 2023 moeten tientallen gespecialiseerde GWW-aannemers er samen voor zorgen dat de dijken niet alsnog doorbreken en alles wegspoelt wat we met z’n allen hebben opgebouwd.

DSC_2679

Momenteel wordt er gewerkt aan ‘de grootste dijkversterkingsoperatie ooit’, onder verantwoordelijkheid van het Waterschap Rivierenland. Over een afstand van 80 km, tussen Gorinchem en Tiel, wordt de Waaldijk versterkt, opgehoogd en veiliger gemaakt.

Waar nodig worden damwanden aangebracht, tot 15 meter diep. Om te voorkomen dat daarbij lekkages optreden en ook om het hele proces trillingvrij te laten verlopen, boort Van Schie eerst diepe gaten in de grond en injecteert de dijk met een mengsel van bentoniet, ook wel ‘zwelklei’ genoemd.

Van Schie mag zich specialist noemen op dit gebied. De boorkranen die dit uitvoeren staan vaak op de meest krappe locaties, zoals in Herwijnen, letterlijk in de tuin van de dominee.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief