Veel bruggen in Nederland worden momenteel gerenoveerd. Zo ook de Zwaanskuikenbrug bij Hei- en Boeicop. Deze klapbrug over het Merwedekanaal krijgt een nieuw wegdek, een nieuwe besturing, nieuwe bekabeling en wordt weer fris in de lak gezet. Als tijdelijke oplossing voor fietsers en voetgangers heeft Van Schie hier een moderne VSP-pontonbrug aangelegd. Ook ambulances mogen er gebruik van maken. Het overige autoverkeer moet omrijden.

Van Schie_Journaal)Sanering_geluidsscherm_Ponton_2023_web (28)

Hei- en Boeicop. Je vraagt je af hoe een dorp aan zo’n naam komt. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Het dorp is genoemd naar de twee polders – Heicop en Boeicop – waartussen het dorp zich als een langgerekt lint uitstrekt. Ooit was het hier één groot veengebied, waarover voornamelijk de bisschop van Utrecht de zeggenschap had.

Omdat het gebied ontgonnen moest worden werd het uitgegeven in grote stukken land, zogenaamde ‘copen’. Ene mijnheer Hey kocht zo’n stuk land en daarna ook mijnheer Boey. En zo ontstonden er twee aparte polders. De boeren die zich tussen deze polders vestigden vormden een nederzetting die men Heicopen en Boeicopen noemde, wat later verbasterde tot Hei- en Boeicop.

Het Merwedekanaal waar het dorp tegenaan ligt, stamt uit 1892 en vormt de vaarverbinding tussen het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht en de Boven-Merwede bij Gorinchem.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief