Witte Donderdag – al voor het negende jaar op rij begint op deze dag om klokslag half negen in de avond The Passion.  The Passion is de moderne vertelling van de laatste uren van het leven van Jezus, zijn lijden én zijn opstanding uit de dood. Dit jaar is Dordrecht het levende decor van deze meer dan spraakmakende vertelling.

Van Schie_pontons_bruggen_The Passion_Dordrecht 2019 (8)

Een ruime week eerder. Het is nog vroeg in de morgen wanneer de eerste vrachtauto van Van Schie zich door de smalle straatjes beweegt in de richting van het Maartensgat. Dit is de plek midden in het oude centrum waar The Passion zal plaatsvinden, pal naast de prachtige oude Grote Kerk. Hier zullen de komende dagen twee grote pontoneilanden worden gerealiseerd, één voor het publiek en één waar het podium op komt. In totaal brengen de mannen van Van Schie zo’n 350 pontons aan wat letterlijk het fundament vormt van het evenement. Voor heel even kunnen de komende dagen een aantal duizenden mensen over water lopen…

Na ongeveer drie dagen zijn de pontoneilanden gereed. Inmiddels is gestart met de podiumbouw en brengt Van Schie in samenwerking met zusterbedrijf Janson Bridging diverse toegangsbruggen aan, zodat de bezoekers het zogenaamde ‘publieksponton’ kunnen bereiken en uiteindelijk verlaten natuurlijk. In totaal komen er ruim 4.000 mensen te staan om dit enorme pontoneiland.

Van Schie maakte ook de stabiliteitsberekeningen voor de pontoneilanden, om te zorgen dat uiteraard alles veilig verloopt. Middels simulaties op de computer en 3D weergaven kunnen de ingenieurs van Van Schie precies aantonen hoe onze pontons reageren bij grote (bewegende) publieksmassa’s en stevige winden op het hoge Passionpodium.

Bekijk het item wat RTV Dordrecht maakte tijdens het aanbrengen van de pontons. Bron: RTV Rijnmond.

In het Maartensgat in Dordrecht is een extra aandachtspunt de hoge kades en het feit dat de waterspiegel hier twee keer per etmaal stijgt en daalt met een meter verschil. De pontoneilanden bewegen uiteraard mee met het tij door middel van een geleidend systeem langs de spudpalen. Maar uiteraard moeten ook de bruggen meebewegen. Deze heeft Van Schie op de kade bevestigd en laat ze aan de andere kant gecontroleerd over de pontons rollen, zodat de bruggen het pontoneiland niet kunnen weg duwen. Onder veel belangstelling worden de bruggen in de smalle straatjes ingehesen door de telekraan van Van Schie.

Hoe ziet zo’n dag er dan uit? Bekijk in deze timelapse video één van de dagen waar Van Schie vliegensvlug aan het werk is in Dordrecht.

Bron: Marc Elvery.

Edwin Jonker en Edsilia Rombley vervulden dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de negende editie van The Passion. De verteller van The Passion 2019 was Martijn Krabbé. Zangers Lucas Hamming en Paul Sinha vertolkden de rollen van de discipelen Judas en Petrus en acteur Porgy Franssen speelde het Pilatus-personage. Klaas van Kruistum deed verslag van de processie, ruim 1.000 mensen die tijdens The Passion een groot verlicht kruis door de stad in de richting van het Maartensgat hebben gedagen. Dit representeert de gelopen lijdensweg van Jezus door Jeruzalem.

The Passion is een samenwerking van de omroepen EO en KRO-NCRV en wordt geproduceerd door Mediawater. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Kansfonds, Leger des Heils, Verus en de Protestantse Kerk Nederland.

Bron: EO, KRO-NCRV.

Bekijk hier The Passion in 3 minuten. The Passion 2019 had het thema ‘Je bent niet alleen’ en vertelde het verhaal van liefde met een bijzondere boodschap.

Bron: EO, KRO-NCRV.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Deze website gebruikt functionele en analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Ok