U kent ze vast wel: die betonnen bruggetjes in de polder. Hoog in het wegdek en te smal om elkaar te passeren met de auto. Ze gaan honderd jaar mee, maar uiteindelijk ontstaan er barsten en scheuren en moet er snel iets gebeuren. Dat was ook het geval op Demmerik, onder Vinkeveen.

20230603_112644_01

De brug was in een dusdanig slechte staat dat deze op stel en sprong moest worden afgesloten. Een ramp voor het plaatselijke verkeer omdat er moeilijk een omleiding was te realiseren. Maar niet voor fietsers en voetgangers! Want daarvoor heeft Van Schie diverse slimme oplossingen die binnen een dag operationeel zijn.

Zoals VSP-pontons: een gecertificeerd, stabiel systeem waarbij de pontons als een soort LEGO in elkaar klikken, compleet met hekwerken en oprijkleppen. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Ze zijn ook uitermate geschikt voor ondiep water en beperkte ruimtes, zoals hier in de sloot langs de Demmerikseweg.

Over die sloot is trouwens nog wel iets leuks te vertellen. Onder de bewuste brug is een schot aangebracht dat het gebied links op de foto scheidt van de sloot rechts, die in verbinding staat met de ringvaart. Links is het water warm en een beetje troebel; rechts is het water helder en een stuk kouder.

Dat wordt bewust zo in stand gehouden voor de karpers die in bepaalde jaargetijden naar het warme gedeelte trekken om te paaien. Om dit mogelijk te maken wordt de ‘vissluis’ regelmatig even open gezet door één van de omwonenden.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief