In Leidsche Rijn, de Utrechtse Vinexwijk, wordt nog volop gebouwd. Woonhuizen, appartementen, winkels, kantoorgebouwen. Voor het appartementencomplex De Parkwachter moesten 200 heipalen de grond in. Hoofdzakelijk zandgrond. Meestal gaat dat niet geruisloos. Zonder voorboren is elke klap een daalder waard. Of liever gezegd zo’n 80 decibel en méér..!

Van Schie_pontons_bentoniet_Journaal_Projecten_2002_voorjaar_WEB (5)

Een bouwproject wordt niet alleen stilgelegd bij te veel stikstof of PFAS. Ook bij het overschrijden van de geluidsnormen kan dat gebeuren, zoals aan de rand van het Berlijnplein. Er stond een basisschool met kinderopvang binnen 50 meter van het ‘plaats delict’, hetgeen betekende dat de geluidsnorm maar gedurende een paar uur per dag mocht worden overschreden. En met nog 200 heipalen te gaan zou dat weken gaan duren. Eigenlijk was er maar één oplossing: het aantal decibellen omlaag brengen door een geluidsscherm voor de geluidsbron te plaatsen.

Het scherm dat Van Schie tot haar beschikking had, leverde een geluidsreductie op van 31,5 decibel, waardoor de klus na een week geklaard was. Het verplaatsbare scherm woog 8 ton en had een afmeting van 10 x 12 meter. Het heiwerk werd uitgevoerd door Boer B.V. De opdrachtgever: BM van Houwelingen.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief