Het Belgische Gent – de stad van kunst, cultuur en festivals – stond afgelopen winter weer in het teken van het jaarlijkse ‘Lichtfestival’. Het was de vijfde editie van dit zeer gewaardeerde evenement.

VS Journaal_Voorjaar 2022_Infra_pontons_rijplaten_bruggen_kranen_WEB (27)

Via een uitgezette route door de historische binnenstad, ook wel ‘de kuip’ genoemd, konden bezoekers genieten van 34 lichtobjecten. Het meest imponerende lichtkunstwerk stond op VSP-pontons van Van Schie.

Het betreffende kunstwerk is een ode aan de architectuur van de stad. De skyline van Gent is wereldberoemd. Ze wordt al eeuwenlang bepaald door drie torens die midden in het stadscentrum op één rij zijn gebouwd: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Het drijvende lichtkunstwerk, bestaande uit drie structuren die oprijzen uit het water, refereert aan die drie bouwwerken.

Het ponton lag precies op de plek waar de stad Gent is ontstaan in het jaar 630, aan de oevers van Portus Ganda, daar waar de Schelde en de Leie samenkomen. ‘Portus’ is Latijn voor haven en ‘Ganda’ is het Keltische woord voor samenvloeiing, wat uiteindelijk is verbasterd tot Gent.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Deze website gebruikt functionele en analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Ok