Als Atilay Uslu zegt: ‘Ik wil een Boeing 747 in m’n voortuin’, dan is de kans groot dat het ook gaat gebeuren. Daarvoor ben je tenslotte de grote baas van Corendon. Want als je net het grootste hotel van Nederland hebt laten bouwen, dan wil je ook een mooie blikvanger bij de oprit.

Van Schie_Mijdrecht_projecten_2019_LR (14)

Er verandert veel in de luchtvaart. Waar het vroeger ging om groot-groter-grootst, moet er nu veel meer rekening worden gehouden met het milieu. Toen 50 jaar geleden de eerste Boeing 747 het luchtruim koos, was het lange tijd het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, tot in 2007 de Airbus A380 verscheen. Vandaag de dag is er geen maatschappij meer die deze modellen nog bestelt. Over tien jaar wordt er alleen nog maar gevlogen met stille en zuinige machines, zoals de Boeing 787 en de Airbus A350.

Foto’s: Corendon / Van Schie

De Boeing 747 die Corendon nu heeft aangekocht, is van KLM en was toe aan haar pensioen. De ‘Grand Old Lady’ stond op Schiphol, op de Zwanenburgbaan en moest nu naar het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Haar laatste reis. Een transport over 17 sloten, dwars door de weilanden van 15 boeren en met de vraag: ‘Hoe komen we aan de andere kant van de A9?’. Een typische klus voor Mammoet Transport. Smalle slootjes kun je dempen. Maar om de brede grachten langs de A9 te passeren heb je stevige stalen bruggen nodig. En die heeft Janson Bridging, onderdeel van de Van Schie Groep.

Aan beide zijden van de autosnelweg zijn door de telekranen dubbele JSK-bruggen geplaatst met een lengte van 21 meter, die naadloos aansloten op het asfalt van de A9. Het totale gewicht dat over de bruggen moest was 390 ton. Het vliegtuig had een spanwijdte van 60 meter. Lichtmasten moesten worden weggehaald, de vangrails verwijderd en het verkeer tijdelijk stilgezet. De hele operatie vond plaats in de nacht van 8 op 9 februari jongstleden.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief