Als de Friezen zeggen: ‘It kin nét’, dan zorgt dat in de rest van Nederland vaak voor de nodige hilariteit. Hier in Amsterdam-Zuid zouden ze echter tot de conclusie moeten komen: ‘It kin krekt wol!’ Oftewel: ‘Het past precies’.

Van Schie_pontons_bentoniet_Journaal_Projecten_2002_voorjaar_WEB (1)

Als je een statig pand koopt aan de rand van het Vondelpark, dan ben je beslist niet onbemiddeld. En als je daar nauwelijks je auto kunt parkeren – en een tweede auto al helemaal niet – dan moet je dat op een andere manier oplossen. Dan ga je gewoon ondergronds. Veel ruimte naast het pand was er niet voor en al helemaal niet om daar rondom een damwand in de grond te drukken, stijf tegen de gevel aan en ook nog eens 14 meter diep. Op de eerste etage zat een grote erker in de weg en op de tweede verdieping een balkon.

Maar William van Schie heeft wel voor hetere vuren gestaan. Met ‘doorzagen en weer aan elkaar lassen’ en andere slimme oplossingen werden alle obstakels keurig omzeild. Met succes. Binnen de damwandkuip werd daarna een zogenaamde ‘natte kelder’ gerealiseerd van beton. In dit geval had het de functie van parkeerkelder, voorzien van een lift en met plaats voor drie auto’s. Het damwand drukken gebeurde in opdracht van Van ’t Hek.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief