Nederland kent nog een paar van die idyllische oude spoorlijnen. Zoals de lijn Hoorn-Medemblik, waar de museumstoomtram nog regelmatig door het West-Friese landschap rijdt.

Van Schie_Mijdrecht_projecten_2019_LR (1)

De spoorlijn dateert van 1887, maar wordt sinds 1968 geëxploiteerd als toeristische spoorlijn. In aanleg moest het – noodgedwongen – een kronkelend tracé worden om zo weinig mogelijk land te hoeven onteigenen. Het voordeel was wel dat daardoor ook andere dorpen konden worden bediend, zoals Wognum, Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes. De populariteit van het lijntje groeit met het jaar. Waren er in 1971 zo’n 18.000 passagiers, inmiddels is dat opgelopen tot 177.000! Locomotieven en wagons zijn er ruim voldoende. Alleen het oude stationnetje in Medemblik gaf problemen. Het perron werd veel te klein en de laatste rijen bielzen stonden regelmatig in het water.

Zie hier in de timelapse video het project in sneltreinvaart gerealiseerd worden.

Van Schie heeft hier nu het oude perron afgebroken en weer twee nieuwe perrons aangelegd, van staalprofielen en bielzen. Er is een nieuw drainagesysteem aangelegd plus een compleet nieuwe bestrating. Bovendien heeft Van Schie een compleet nieuw ballastbed aangelegd. Zowel de afvoer van alle sloop-elementen als de aanvoer van alle nieuwe materialen is met eigen vrachtauto’s uitgevoerd. De dwarsliggers en de rails zijn door vrijwilligers van de stichting aangelegd.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief