Projecten

De wondere wereld van datacenters

Wat is eigenlijk een datacenter? Wat gebeurt daar binnen? Waarom staan er zó veel in Nederland? En waarom juist rond Amsterdam? Ze ogen als penitentiaire inrichtingen en worden ook nét zo streng bewaakt. Weliswaar niet om gestraften binnen te houden, maar vooral om criminele elementen buiten te houden. Het heeft alles te maken met de digitale wereld waarin wij leven, met onze afhankelijkheid van internet en de bescherming van privégegevens.

Van Schie_Mijdrecht_projecten_2019_LR (16)

Alles werkt tegenwoordig via internet, via servers. Of het nu gaat om je computer, mobieltje of TV. Zelfs het elektronisch speelgoed van kinderen staat soms in verbinding met een server. Al die servers staan binnen de muren van een datacenter. Ze leveren diensten zoals de cloud, mobiele app’s en hosting. In Nederland staat één van de grootste concentraties van datacenters ter wereld. Van de honderd datacenters in ons land staan er zo’n zeventig in en rond Amsterdam.

Dat is geen toeval! Niet alles wat met internet te maken heeft gaat ‘door de lucht’. Vanuit Amerika loopt een enorme kabel over de bodem van de Atlantische Oceaan. Die komt bij Amsterdam aan land. Alle internationale datacenters zijn hierop aangesloten. En die willen bij voorkeur dicht bij ‘de bron’ zitten. Nederland is ook nog eens een politiek stabiel land waar bedrijven zich graag vestigen. Bovendien beschikt Noord-Holland over een zeer stabiele en betrouwbare netspanning. En niet onbelangrijk: ons klimaat is ideaal voor datacenters. Niet te koud, niet te warm. Tijdens de vele miljoenen data-transacties per seconde (!) komt er enorm veel warmte vrij. Dat moet weer gekoeld worden door airco’s en koeltorens tot zo’n 28 graden Celsius gemiddeld. Continu. Het hele jaar door.

Alles wat online gebeurt, begint in een datacenter. Anders gezegd: het internet voor heel Europa begint in ons land. Wij zijn een doorgeefluik voor de hele Europese Unie. Een mailtje dat vanuit Italië naar Amerika wordt gestuurd gaat via Nederland. En omgekeerd. Klanten van onze datacenters zijn bijvoorbeeld Google, Facebook, Defensie en de Rijksoverheid. Zij willen er zeker van zijn dat hun gevoelige informatie optimaal beschermd is. Daarom is een datacenter extreem goed beveiligd met een omheining, camera’s, detectiepoortjes, ingenieuze brandblussystemen, etc. Alles meervoudig uitgevoerd. En iedereen die er werkt, ook de mensen van Van Schie, moet zorgvuldig worden gescreend.

Kennis van zaken

Zolang er datacenters zijn in Nederland, zo lang is Van Schie al betrokken bij de bouw en de inrichting van deze complexe objecten. Grond- en heiwerk, het plaatsen van damwandkuipen, watergangen of diesel- en watertanks. Maar ook sloop- en betonwerken, tot de complete fundering van het gebouw aan toe. Nog belangrijker is het precisiewerk waarvoor Van Schie wordt ingeschakeld bij de inrichting van operationele ruimtes. Zoals het plaatsen van de vele tientallen schakelkasten, generatoren en airco-units. De mannen weten dat ze ‘op de millimeter’ moeten werken. Een airco-unit kan 1,5 ton wegen, een generator soms 60 ton. Daar zijn kranen, heftrucks en verreikers voor nodig én kennis van specifieke technieken voor intern transport. Van Schie heeft dat allemaal in huis.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief