Veertig jaar lang was in Soesterberg het 32nd Fighter Squadron gestationeerd, Amerikanen die de Europese luchtmacht kwamen versterken. Het was de tijd van de Koude Oorlog. Het waren er zoveel dat er een speciale wijk voor moest worden gebouwd, geheel naar wens van de Amerikaanse gezinnen.

Van Schie_Mijdrecht_projecten_2019_LR (8)

De houten huizen werden ontworpen door Amerikaanse architecten. Het hout en andere materialen werden rechtstreeks aangevoerd vanuit de VS. De huizen hadden luchtverwarming, driedubbele stopcontacten en twee badkamers. Zeker voor die tijd een ongekende luxe. Een extra grote carport moest er ook komen, omdat anders de Pontiac’s en Mercury’s er niet onder pastten. En ook omdat er het hele jaar onder gebarbecued moest kunnen worden. Op het hoogtepunt woonden er in Soesterberg 1.500 mensen met de Amerikaanse nationaliteit, 1/3 van de totale bevolking. Na de val van de Berlijnse Muur zijn de meeste Amerikanen in 1994 vertrokken.

Om deze Amerikaanse wijk te beschermen tegen het steeds drukker wordende verkeer op de N413 heeft Van Schie nu – in opdracht van KokoSystems – een 5,5 meter hoog geluidsscherm geplaatst. Het is een scherm van het type Kokowall, met een lengte van maar liefst 266 meter.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief