In Alphen aan den Rijn staat een Penitentiaire Inrichting (PI) die plaats biedt aan ruim duizend gedetineerden. Het enorme complex is destijds gebouwd in een open vlakte, rekening houdend met de aard van de inrichting. De laatste jaren ziet de directie zich helaas geconfronteerd met een veiligheidsprobleem dat men bij de bouw niet had kunnen voorzien.

Van Schie_Kraanverhuur_telekraan_Alphen aan den Rijn_PI_2002 (2)

Dichtbij het complex is er een paar jaar geleden een brug aangelegd – de Koningin Maximabrug – over de Oude Rijn. De weg er naartoe loopt ongelukkigerwijs pal langs de achterkant van de inrichting en loopt ook nog eens omhoog, precies waar de twee luchtplaatsen zijn. De afstand van de gevangenismuur tot het bijbehorende fietspad is amper vijf meter. Een koud kunstje om daar iets over de muur te gooien.

En dat is nu precies wat er gebeurt. Door familie en vrienden worden regelmatig drugs en mobieltjes, verstopt in (tennis)ballen en holle stukken hout over de muur gegooid. En ook met een drone zijn er al pakketjes bezorgd.

Ballenvanger

Aan die situatie wordt nu een eind gemaakt door de bouw van een ‘ballenvanger’, een kooiconstructie bestaande uit een robuust frame met een gegalvaniseerd stalen net er overheen. Van Schie moest hiervoor ook een oude fundatie slopen, al het grond- en betonwerk uitvoeren, plus een grondvlakfundatie maken voor de nieuwe constructie.

Voor de mannen van Van Schie een aparte ervaring, want uit veiligheidsoverweging moesten nu alle materialen en de benodigde machines van buitenaf over de gevangenismuur worden gehesen, zoals een heimachine, een hoogwerker en alle buispalen voor de fundatie. De buispalen kwamen van HP Staal, een dochteronderneming van Van Schie.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief