Even boven Zaandam ligt de Zaanbrug die de verbinding vormt tussen Wormer en Wormerveer. Deze opvallende blauwe ophaalbrug is aan vervanging toe. Een complexe operatie, aangezien de Zaan hier vrij breed is en het drukke scheepvaartverkeer er zo weinig mogelijk hinder van mag ondervinden. Daarom wordt er voordat de oude brug wordt gesloopt, eerst een tijdelijke ophaalbrug gebouwd. Een unieke constructie van Janson Bridging BV, onderdeel van de Van Schie Groep.

Van Schie pontons bruggen kranen rijplaten Journaal 2022 najaar (40)

De oude ‘klapbrug’ – de Zaanbrug – dateert van midden jaren zestig en is aan het einde van z’n levensduur. Daarom komt er op dezelfde plek weer een nieuwe brug die een grotere doorvaarthoogte krijgt en waarvan ook de doorvaart 4 meter breder wordt. Dat is nodig omdat de afmetingen van de binnenvaartschepen alsmaar toenemen.

Overigens ook de intensiteit van het wegverkeer dat de brug passeert, neemt zienderogen toe. Momenteel gaat het om zo’n 15.000 verkeersbewegingen van auto’s per dag. Van de nieuwe brug verwacht men dat hij minder vaak open en dicht hoeft, vanwege de ruimere afmetingen.

Technisch hoogstandje

De brugconstructie die Janson Bridging hier heeft opgebouwd is uniek in de wereld. Hij is als permanente brug gecertificeerd, maar is tevens CE-gekeurd voor tijdelijke toepassingen. Want uiteindelijk is dat waar Janson Bridging zijn specialiteit van heeft gemaakt: tijdelijke oplossingen bieden voor grote overbruggingsprojecten over de hele wereld.

De brug over de Zaan is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat hij zowel in breedte als in lengte is aan te passen. Uniek is ook dat deze klapbrug bediend wordt op basis van energie uit hydraulische batterijen, een accumulatorset die de ‘klok-rond’ beschikt over de volledige energie. Waar normaal gesproken grote pompen voor nodig zijn om een dergelijke brug te bedienen, kan deze brug geopend en gesloten worden met een zeer laag elektrisch vermogen.

Naast de 30 meter lange brugsectie (inclusief klapbrug, brugwachtershuis en slagbomen) bestaat de rest van de constructie uit twee aanbruggen van respectievelijk 24 en 18 meter, plus een aparte brug voor fietsers en voetgangers. De doorvaartbreedte voor de scheepvaart is 20 meter.

Het vervoer van alle brugdelen werd verzorgd door de transportafdeling van Van Schie, terwijl het inhijsen in handen was van Van Schie Kraanverhuur. Voor de logistieke ondersteuning op het water heeft Van Schie VSP-pontons ingezet.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Deze website gebruikt functionele en analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Ok