De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt dit keer gehouden in Almere. Dat gebeurt pas over twee jaar, maar de opbouw en de inrichting van het zestig hectare grote terrein is al in volle gang. Pronkstuk in het geheel wordt straks de Floriadebrug, die als een slang over het Weerwater slingert. Bij de opbouw van de brug is een belangrijke rol weggelegd voor de pontons van Van Schie.

Van Schie_infrawerk_pontons_Floriade_Almere_2020 (8)

De te bouwen fiets- en voetgangersbrug over het Weerwater moet aansluiten op de bestaande paden en verbindt het Lumièrestrand met het eiland Utopia, waarop de Floriade straks haar poorten opent. De constructie van de brug begon met het aanbrengen van alle funderingspalen door De Koning BV. Die palen werden over water aangevoerd vanaf een drijvend werkeiland, een ponton waarop alle voorbereidingen plaatsvonden. Een soort thuisbasis.

Dit ponton is door Van Schie voorzien van een aanlandingsconstructie, bestaande uit ‘treadways’ en oprijkleppen. Vanaf deze werklocatie werden ook alle benodigde materialen, machines en zelfs de betonmixer (40 ton) op een transportponton naar de bouwlocatie gevaren.

Diverse pontonsformaties

Voor het heien van de buispalen voor de fundering werd een drijvend eiland ingezet van containerpontons. De heistelling van De Koning woog maar liefst 80 ton. Over de buispalen moest een betonnen frame worden geplaatst voor de steunpunten van de brug. Deze wogen 100 ton per stuk. Dat gebeurde met een soort catamaranponton. Verder was er nog een ponton waarop permanent een verreiker was gepositioneerd om vanaf het water alle benodigde materialen op hun plek te kunnen hijsen. Tot slot voeren er transport- en dekpontons heen en weer, om de prefab-brugdelen met de complete bekistingen naar de overkant van de plas te verplaatsen.

Niet onvermeld mag blijven dat ook alle sterkte- en stabiliteitsberekeningen van de pontonconfiguraties door Van Schie zelf zijn uitgevoerd. Opdrachtgever voor het hele project was Strukton.

Animatie

Zo verbindt de Floriadebrug straks het Lumièrestrand met het eiland Utopia.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief