Steeds meer gebouwen halen hun energie uit aardwarmte, als alternatief voor wind- en zonne-energie. In de regel gaat het om water dat wordt opgepompt uit de diepte van onze aarde. De warmte in dat water kan vervolgens worden gebruikt voor verwarming of het opwekken van elektriciteit. Het is een duurzame warmtebron die niet afhankelijk is van zon of wind. En altijd beschikbaar.

Van Schie pontons bruggen kranen rijplaten Journaal 2022 najaar (14)

Om voldoende warmte tegen te komen moet er op z’n minst 200 meter diep worden geboord, maar meestal veel dieper. Dat gebeurde ook in Amsterdam-Buitenveldert. Op vier plekken rond het UMC heeft Van Schie zogenaamde ‘casingbuizen’ geplaatst om het boren op grote diepte mogelijk te maken.

Een casing is een holle stalen buis die al draaiende de grond in wordt gedrukt, trillingvrij en geluidsarm! In dit geval ging het om twee buizen van elk 13 meter die op elkaar werden gelast en daarna in de bodem werden gedrukt, een principe dat met name wordt toegepast in binnenstedelijk gebied of dicht bij monumentale gebouwen waar heitrillingen absoluut niet toelaatbaar zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief