Almere, een stad die nog maar 40 jaar oud is, groeit en bloeit. Over 10 jaar zullen er meer dan 300.000 mensen wonen. Nu al is het de achtste stad van het land. Het is eigenlijk een stad die bestaat uit een verzameling van wijken en stadsdelen, elk met een eigen inrichting en uitstraling.

Van Schie_Geluidsschermen_Almere Poort_2021 (3)

Eén van de jongste wijken is het Homeruskwartier in het stadsdeel Almere Poort. Het is een wijk die grenst aan de natuur. Dat straalt het ook uit: rondom in het groen, huizen in lichte kleuren, veel hout aan de gevels en vaak sedum op het dak.

Het Homeruskwartier is een unieke wijk. Het is de grootste zelfbouwwijk van Nederland. Van de 3.000 huizen zijn er 1.500 door de bewoners zelf ontwikkeld en gebouwd. Mensen waren tot op zekere hoogte vrij om te bouwen wat ze wilden: een grachtenhuis, een woonwerkvilla, een bungalow of bijvoorbeeld een tuinhuis. Bouwen met weinig restricties.

Voorwaarde was wel dat het ontwerp moest bijdragen aan een groen en landschappelijk woonmilieu. De wijk wordt aan de noordkant begrensd door de Godendreef, een ontsluitingsweg waar het autoverkeer het nodige geluid produceert.

Vandaar ook dat er langs die weg een passend geluidsscherm moest komen. Van Schie heeft hier een milieuvriendelijk scherm geplaatst, bekleed met natuurlijke kokosvezels, passend bij een landschappelijke overgang tussen woongebied en natuur.

Het scherm is 188 meter lang, 2 meter hoog en volgt de glooiingen van het talud, enkel met een onderbreking bij de fietstunnel die toegang geeft tot het achterliggende natuurgebied Pampushout. Als het scherm straks begroeid is, maakt het ongemerkt onderdeel uit van het landschap.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief