Nieuws

Van Schie gaat geluidsschermen printen

Onder de leus ‘continu in beweging’ zet Van Schie uit Mijdrecht veel in op innovatie. Zo ontwikkelt het een geluidsscherm dat uiteindelijk 3D ‘geprint’ moet worden op de bouwplaats of verkeersweg. Onze collega Wilco van der Sar vertelt in het OTAR Magazine over dit idee én twee andere noviteiten. Wilco is Hoofd Bedrijfsbureau bij Van Schie en verantwoordelijk voor de innovaties op het gebied van geluidsschermen.

van-schie-geluidsschermen-printen-2

“Van Schie heeft langdurig ervaring met het plaatsen van geluidsschermen. We zijn altijd op zoek naar de beste oplossingen. Door deelname aan het SBIR-programma, waarbij wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor het beperken van geluidsoverlast langs wegen en de SBIR FunBar, ontstaan er prachtige ideeën”, vertelt Van der Sar. “In samenwerking met TNO en conceptueel ingenieur Willem Bos van Bosvariant zijn we tot een aantal verrassende ontwerpen gekomen, waarbij het beperken van geluidshinder, luchtkwaliteit en uitstraling de belangrijkste elementen zijn.”

TubeReducer
“De zogenaamde TubeReducer is opgebouwd uit een stabiele flexibele buis van licht materiaal, gebaseerd op het massa-veer-massasysteem, waarmee een hoge geluidsisolatie te bereiken is bij lage massa”, legt Van der Sar uit. De liggende buis kan geplaatst worden langs een (provinciale) weg en is te bekleden met smalle hard geperste steenwolribbels voor hogere geluidsisolatie. Desgewenst kan de buis met klimopplanten worden bekleed voor een fraaie inbedding in het landschap.

3D PrintWall
De 3D PrintWall is een innovatieve grondwal die wordt opgebouwd met een glijmalbekisting, grondnetten en kant-enklare graszoden, waarmee een steile hellingshoek te realiseren valt. Hierdoor is de voetbreedte ook beduidend minder en is de top van de geluidswal dichter bij de rijbaan te plaatsen. Van der Sar: “Het is de bedoeling dat het geheel uiteindelijk ter plaatse van de verkeersweg of bouwplaats als het ware 3D ‘geprint’ wordt, door de grondwal met een speciale glijdende mal in mum van tijd te kunnen storten, inclusief de grasafwerking!”

Kandelabers
Met zijn verduurzaamde opstaande metalen buizen, opgesteld in twee rijen, zijn de Kandelabers voor het oog wel de meest bijzondere oplossing. De staanders bevatten absorberend materiaal tegen het geluid en door de spleten tussen de buizen wordt de wind ‘geknepen’, waardoor de stofrijke lucht tot rust komt en de stofdeeltjes aan de grond neerdalen. “Perfect als bouwplaatsafscherming in binnenstedelijke gebieden. Daarnaast kunnen de buizen worden voorzien van een volledig zelf te kiezen print. Onze Kandelabers geven dus drievoudig winst: geluidsrust, schone lucht en beeldkunst!”

Niet stil…
Wilco en zijn team zitten niet stil: “Op dit moment werken we hard om deze innovaties te finetunen, zodat ze uiteindelijk op de markt kunnen komen om geluidsoverlast in zoveel mogelijk situaties te verminderen.” Bekijk ook eens onze pagina geluidsschermen.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief