Nieuws

Toeleverancier voor funderend Nederland

“Al vele jaren is Van Schie dé toeleverancier voor funderend Nederland. We ondersteunen als one-stopshop vrijwel alle funderingsbedrijven die lid zijn van de NVAF. Zie ons als een ‘verhuurbedrijf ’ voor het hogere segment.” Aan het woord is Sr. Accountmanager Funderingstechnieken Marcel Baas. Hij vertelt over het brede scala aan ‘mens en materieel dat’ Van Schie rijk is: “We komen altijd met een gepaste oplossing en kunnen heel snel schakelen. Vandaag bellen betekent soms morgen al aan het werk.”

Voorboren onder een helling

Artikel Grond/Weg/Waterbouw – Tekst | Roel van Gils Beeld | Van Schie

Het merendeel van de projecten die Van Schie uitvoert, gebeurt in onderaanneming. “We zijn op zeer veel vlakken actief”, zegt Baas. “Zo zijn we onder meer gespecialiseerd op het gebied van voorboren en crushen, helpen we onze opdrachtgevers met het plaatsen van damwanden, kunnen we prefab heipalen of schroefinjectiepalen aanbrengen en beheersen we de techniek van soilmixen.

Al deze facetten kunnen we ook onder saneringscondities uitvoeren, conform BRL 7000. Daarnaast beschikken we over een enorme vloot aan pontons en rijplaten die we inzetten voor de verhuur, alsmede telekranen en mobiele geluidsschermen (ten behoeve van heiwerkzaamheden).”

Er wordt eerst door Van Schie gecrusht (rechts) en vervolgens geboord (links)

Pontonbruggen

“Alle activiteiten verzorgen we van A tot Z met eigen transport en eigen machinisten”, vervolgt Baas. “Onze engineeringsafdeling biedt desgewenst ondersteuning bij het teken- en berekenwerk. Met name bij de pontonbruggen een vereiste. Een concept met vele toepassingen overigens.” De nieuwste innovatie op dit gebied lag onlangs in hartje Zaandam, over de rivier de Zaan. “De 110 meter lange pontonbrug was speciaal voor deze locatie ontworpen en berekend en fungeert als fiets- en voetgangersbrug tijdens de renovatie van de Wilhelminabrug.

Uniek is het maar liefst 24 meter lange draaibare middengedeelte. Deze sectie moest binnen een paar minuten open en dicht kunnen, 180 graden scharnierend, zelfs bij windkracht 8. En dat vele malen per dag. Bovendien moest de brug geschikt zijn voor voertuigen van politie, brandweer en ambulancediensten tot 5 ton.”

Schijnvliegveld

Van Schie is als toeleverancier voor funderend Nederland betrokken bij de meest uiteenlopende projecten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol door de Duitsers gebruikt als militair vliegveld. Even verderop bij Rijsenhout hadden ze een schijnvliegveld opgebouwd om de geallieerden te misleiden.

Behalve op Schiphol zijn er ook rond het nepvliegveld de nodige bommen afgeworpen. Omdat de mogelijkheid bestond dat er nog zogenaamde ‘blindgangers’ in de grond zaten, heeft Bodac het hele gebied minutieus uitgekamd. Ze prikten maar liefst 15.000 gaten, dwars door de waterdichte grondlagen heen.

Van Schie stond paraat om al die gaten direct daarna weer te injecteren met bentoniet om te zorgen dat de grondlagen niet vermengd zouden raken. Bentonietinjecties zijn een specialiteit van Van Schie en worden door hen veel toegepast. Ook bijvoorbeeld voor het vullen van gaten of sleuven in dijken.

Bentonietstelling: lans stort bentoniet in de grond
Afdichten met bentoniet door Van Schie

Neeltje Jans

Iets zuidelijker, op Neeltje Jans, heeft Van Schie een bijdrage geleverd aan de fundaties van een windmolenpark. De windmolens mogen vanwege de navigatie van schepen en allerlei soorten broedvogels niet in één lijn staan. Het gevolg is dat ze op lastige plekken gefundeerd moeten worden, bijvoorbeeld op een strekdam of in het water. Dat vereist een zeer specifieke fundatie, waarvoor specialistische machines moeten worden ingezet.

De betonnen windmolenfundaties op Neeltje Jans hebben een diameter van maar liefst 20 meter. Daarvoor moeten 32 gaten worden geboord: 16 gaten recht de grond in en 16 schuin. En dat tot op een gemiddelde diepte van 8 meter. Voor dit bewuste werk moest een boorkraan worden ingezet die onder een schoorstand van 14 graden kon voorboren. Naar voren en naar achteren. En die heeft Van Schie in het arsenaal.

Voorboren onder een helling / voorboren schoorstand - Van Schie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief