Met bentoniet houdt u de grond schoon

Met bentoniet voorkomt u dat schoon en verontreinigd water met elkaar in contact komen. Zo houdt u de grond schoon bij palen trekken. Maar ook bij het opvullen van gaten in de dijk, onder wegen of fietspaden bijvoorbeeld, wordt de vloeibare bentoniet veelal gestort. Van Schie is de specialist én marktleider op het toepassen van bentoniet.

Afdichten met bentoniet door Van Schie

Een overzicht van de belangrijkste manieren waarop wij bentoniet toepassen:

Bentoniet is op vele manieren toepasbaar. Hieronder leest u de belangrijkste manieren waarop Van Schie dat doet.

1. Voorboren met bentoniet voor heipalen of damwand

Om een heipaal of het damwandzetten te vereenvoudigen, bewerken we vaak de grond voor met een bentoniet-versmering. Het loswoelen van de grond met een boorkraan zorgt ervoor dat de damwanden gemakkelijker worden ingebracht. De bentoniet dient dan als smeermiddel. Hierdoor heb je minder trillingen en geluidsoverlast. En wordt je werk efficiënter.

2. Waterkerende wand

Ook maakt Van Schie al jaren bentonietschermen voor dijken, die ervoor zorgen dat verschillende waterstromen niet meer met elkaar ‘communiceren’. En realiseer je dus aan beide zijden van het scherm, verschillende waterniveaus. Een bentonietscherm wordt ook als kwelscherm c.q. waterkerende wand ingezet.

3. Scheiding tussen verontreinigde en schone grond

Bij het trekken van palen bijvoorbeeld, wil je voorkomen dan verontreinigde en schone grondwaterstromen met elkaar in contact komen door grondwaterstromen of een lekkage bijvoorbeeld. Daarom injecteert Van Schie de grond met een mengsel van bentoniet, zand en water.

4. Behandeling vervuiling

Soms voegen we wat toe aan de bentoniet. Daarmee isoleren we de vervuiling en weten we zelfs de vervuiling af te laten breken. Deze techniek noemen we soilmix.

5. Immobilisatie

Soms leggen we de verontreiniging vast door cement (of andere additieven) aan de bentoniet toe te voegen. Daarmee immobiliseren we de grond. Zo kan er geen uitloging meer kan plaatsvinden en is er een betere neutralisatie. Voordelen van deze techniek zijn dat er geen restfractie aanwezig is en dat het zowel op metalen als organische verontreinigingen kan worden toegepast.

6. Bentonieten na bodeminspectie

Het komt geregeld voor dat voor aanvang van de bouw van een nieuw pand, de bodem moet worden gecontroleerd. In sommige delen van Nederland, zoals rondom Schiphol, wordt de bodem bijvoorbeeld gecontroleerd op achtergebleven bommen, of bomresten. Er wordt dan in de bodem geprikt met een sonde die een signaal uitstuurt. Zo wordt gecontroleerd of er geen bommen (meer) aanwezig zijn. Na het terugtrekken van de lans, dan ‘bentonieten’ wij het ontstane gat na om te zorgen dat de bodemlagen na dit onderzoek niet vermengd raken.

Overige toepassingen van bentoniet zijn:

 • Holle ruimte van een gat vullen
 • Scheur in de dijk vullen
 • Verzakkingen van riool en (civiele) leidingen opvullen
 • Dijkverzakkingen
 • Boorgaten, funderingsgaten of grondgaten vullen
Afdichten met bentoniet door Van Schie
Damwand zetten met bentoniet door Van Schie
Afbentonieten door Van Schie
Van Schie bezig met bentonieten

Implementatie bentoniet

Om bentoniet te injecteren, gebruiken we tijdens het boren een mobiele menginstallatie, een boorkraan en een spuitlans.

Naast een voordelige manier, is bentonietinjecteren ook een bijzonder groene manier van werken. Hiermee voorkomt Van Schie dat (verontreinigde) grondwaterstromen zich verspreiden of zelfs vermengen door bijvoorbeeld een lekkage.

Naast bentoniet zijn er nog meer varianten om te vullen namelijk:

 • Grout
 • Demmer (dämmer)
 • Micoliet

Wat is bentoniet?

Bentoniet is een kleisoort met een fijne en zachte textuur, die in de natuur voorkomt. Er zijn verschillende soorten bentoniet, zoals kalium, natrium, calcium en aluminium. Voor industriële doeleinden wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natrium- en calciumbentoniet.

Natrium bentoniet gaat uitzetten zodra het nat wordt en heeft een sterk absorberend vermogen. De bentoniet natrium kleisoort zorgt ervoor dat de bodem waterkerend kan worden afgesloten. Want door de enorme zwelcapaciteit sluit je zo de bodem waterkerend af. Van Schie is één van de weinige bedrijven die de bentonietinjecties als specialisme inzet en u precies kan vertellen wat in uw situatie het beste werkt.

Bentonietklei wordt gevormd uit vulkanische as, het dankt zijn naam aan Fort Benton in Wyoming, waar het in grote hoeveelheden voorkomt.

Leuk weetje. Wist je dat bentonietklei ook vaak aanwezig is in huidproducten om olie en vuil van de huid te absorberen en dat het gifstoffen uit het lichaam kan verwijderen?

Hulp nodig bij bentonieten?

Met meer dan een halve eeuw ervaring, gedreven mensen, modern en uitgebreid materieel weten onze experts u altijd een uitstekend voorstel te doen. Vul het onderstaande formulier in, dan reageren wij zo snel mogelijk. Heeft u vragen en overlegt u die liever persoonlijk? Bel dan gerust even met onze expert.

 • Hidden
 • Hidden
 • Wij gebruiken uw gegevens om te antwoorden (privacyverklaring).

van-schie-laura-veenis
 • Laura van Schie
 • Office Manager

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief