De stad Zaltbommel wordt omringd door vestingwerken: een brede, boomrijke gordel met wijde grachten die aan de Noordzijde een verbinding hebben met de rivier de Waal. Eén van die grachten – de binnengracht – is eeuwenlang verwaarloosd, dichtgegroeid en drooggevallen, totdat er van een gracht helemaal geen sprake meer was.

Van Schie_Journaal_najaar 2021_grondwerk_voorboren_pontons (33)

Sterker nog: dit stukje Zaltbommel is in het verleden gebruikt om afval te dumpen. Aan Van Schie de schone taak om onder saneringscondities de boel uit te graven en er weer een gracht van te maken.

Het doel van dit project was om de binnengracht weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat, zodanig dat er weer een verbinding ontstaat met de buitengracht en daarmee met de Waal. Het water kan nu weer doorstromen en onderdeel uitmaken van het ecosysteem in en rond het park. Het blijkt dat deze gracht tot 1955 als stortplaats is gebruikt. In die tijd kwam het niet zo nauw; je moest je afval ergens kwijt. Dán maar in de gracht.

Er is koper gevonden, zink, lood en olieresten, maar ook Maggi-flesjes. Ja, zelfs een molensteen. Op zich geen wonder, want er heeft hier vroeger een molen gestaan. Allereerst moesten de bomen worden gerooid. Daarna heeft Van Schie het grondwerk uitgevoerd, bodemsanering toegepast, de grondbemaling en rioolaanpassingen gedaan en een duiker geplaatst.

De vervuilde grond is tot aanvaardbare diepte afgegraven, waarna het talud is afgedekt met een schone dikke kleilaag. Alles in opdracht van de Gemeente Zaltbommel, die ook eerst archeologisch onderzoek heeft laten uitvoeren.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief