Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol door de Duitsers gebruikt als militair vliegveld. Even verderop bij Rijsenhout hadden ze, om de geallieerden te misleiden, tevens een schijnvliegveld opgebouwd. Daar stonden houten vliegtuigen, vanuit de lucht niet van echt te onderscheiden. Behalve op Schiphol zijn er ook rond het ‘nepvliegveld’ de nodige bommen afgeworpen.

Van Schie_pontons_bentoniet_Journaal_Projecten_2002_voorjaar_WEB (30)

Omdat de mogelijkheid bestaat dat er nog zogenaamde ‘blindgangers’ in de grond zitten, kreeg Bodac – een specialistisch bedrijf op het gebied van explosieven opsporing – de opdracht om het hele gebied minutieus uit te kammen. Ze ‘prikten’ maar liefst 15.000 gaten, dwars door de waterdichte grondlagen heen, vaak tot op een diepte van 11 meter beneden NAP.

Aangezien de hele Haarlemmermeer gemiddeld 6 meter onder de zeespiegel ligt, zou de hele polder daardoor onder water kunnen lopen. Van Schie stond paraat om al die gaten direct daarna weer te injecteren met bentoniet, een kleisoort die meteen uitzet zodra het in aanraking komt met water. Uiteindelijk zijn er in de grond overigens geen restanten van munitie aangetroffen.

Zwelklei
Bentoniet wordt ook wel zwelklei genoemd. Deze kleisoort, die voor het eerst werd gevonden bij Fort Benton in de VS, bestaat uit natriumdeeltjes die zó klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Bentoniet komt eigenlijk voort uit vulkanische as en wordt veel gebruikt als steunvloeistof bij boor- en afdichtingswerkzaamheden.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief