SAIL Den Helder is een evenement dat al sinds 1993 om de vijf jaar wordt gehouden, meestal gelijktijdig met de Marinedagen. De hele geschiedenis van de (inter)nationale zeevaart ligt dan praktisch boord-aan-boord te pronken. Van windjammers of tallships die eeuwen geleden de wind in de zeilen hadden, tot moderne fregatten en onderzeeërs die hier hun nieuwste technieken tonen. Dat laatste deed ook Van Schie met z’n nieuwste type pontonbrug.

20230630_112315

Aangezien er weer minstens 350.000 bezoekers werden verwacht en de oude marinewerf rondom in het water ligt, moesten er voor het wandelende publiek extra toegangswegen komen, iets wat in de regel met doorsnee-pontonbruggen kan worden opgelost.

Maar in dit geval moest de brug een uitvaarbare sectie hebben, omdat de ‘bruine vloot’ er doorheen moest en ook voor calamiteiten. Met de nieuwste gecertificeerde VSP-pontons is dat geen enkel probleem. Het middengedeelte kan op elk moment open en dicht, door middel van een scharnierconstructie, waarbij de sluitende zijde bij dit type brug bestaat uit twee speciaal ontworpen brugpontons (op de illustratie lichtgrijs gekleurd).

De lengtes van het opendraaibare deel en de drijvende landhoofden zijn variabel. Zo is het systeem op elke locatie aan te passen. Verder is de brug voorzien van slagbomen om het publiek tijdelijk tegen te houden als de middensectie geopend is.

Brug met een groen randje

Wat de bediening van de brug betreft kan dit met een daarvoor speciaal ontwikkelde elektrische aandrijving, die zowel op walspanning als op een accupakket kan worden aangesloten. Op deze manier kan de brug emissievrij worden bediend, wat vooral belangrijk is in binnenstedelijke gebieden. Kortom, een pontonbrug die berekend is op de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief