Nieuws

Fundament van het evenement

The Passion in Dordrecht drijft op pontons van Van Schie. AV&Entertainment was erbij en vroeg ons wat er allemaal komt kijken bij een dergelijk evenement. Lees hier het hele artikel online.

 

 

VAN SCHIE_THE PASSION_DORDRECHT_2019 (3)_for web

Tekst: Aart van der Haagen

Fotografie: Aart van der Haagen, Gert Schoppert, Thymen Stolk, Diederick Vette. 

 

Enerzijds houden Nederlanders van hun water, anderzijds gaan ze geen uitdaging uit de weg om het te trotseren zodra ze een evenement op touw willen zetten. De organisatie van The Passion, dat zich dit jaar in de binnenhaven van Dordrecht afspeelde, schakelde Van Schie in om 350 pontons neer te leggen voor 4000 man publiek en een drijvend podium met torens. Wij namen een kijkje bij deze indrukwekkende operatie.

Nederland op zijn smalst, maar dan letterlijk: vrachtwagens wurmen zich door de nauwe straatjes van het historische stadshart van Dordrecht, met al zijn grachten en bruggen. Verkeersregelaars hebben de handen vol aan het dirigeren van de transportstromen en het omleiden van passanten die de logistiek niet mogen verstoren, ook omwille van hun eigen veiligheid. Dordrecht bruist van de activiteit en dan moet, op het moment van dit schrijven, The Passion nog plaatsvinden: een muzikale vertelling van het paasverhaal, een schouwspel dat elk jaar ergens anders neerstrijkt en duizenden mensen op de been brengt. Inwoners van de stad kennen het Maartensgat niet meer terug, waar het water zich verschuilt onder een gigantisch stalen plateau, dat een menigte van 4000 man met gemak draagt. Ook de vier geschakelde torens van afgerokt steigermateriaal drijven op pontons, tezamen met een podium dat zich vier meter boven de waterspiegel bevindt. Nooit eerder hebben zich zoveel mensen rondom de Grote Kerk van Dordrecht kunnen verzamelen, precies het idee voor de negende editie van The Passion.

Marktleider
De 350 pontons vormen letterlijk het fundament van het evenement. Ze worden geleverd en geïnstalleerd door Van Schie uit Mijdrecht, Nederlands marktleider op dit gebied en gespecialiseerd in tijdelijke bereikbaarheidsvoorzieningen, waaronder ook rijplaten, draglineschotten en – via zusterbedrijf Janson Bridging – bruggen. Ook kraanverhuur en transport gebeurt in eigen beheer. Een ervaren speler, dit bedrijf, in 1962 opgericht door Jan van Schie. “Zijn broer Gerard voert tegenwoordig de dagelijkse leiding, maar nog altijd is Jan nauw betrokken bij het werk”, vertelt commercieel manager Bastiaan Hulsbos. Dat blijkt, want de grondlegger van de firma loopt over de kade van het Maartensgat en werpt een goedkeurende blik op de werkzaamheden, die strak volgens schema verlopen. “Voor het plaatsen van de pontons krijgen we drie dagen de tijd en dan blijft er één dag over voor het leggen van de bruggen”, vertelt Henk Plomp, verhuurspecialist bij Van Schie. “Bij het afbreken moeten we het zelfs in een dag minder doen. Van alle betrokken bedrijven bij een evenement komen wij altijd als eerste en vertrekken we als laatste.”

Te lander, ter zee…
Weliswaar bepalen infrastructurele opdrachten de hoofdmoot voor Van Schie, maar de evenementensector bezet tegenwoordig toch een belangrijk aandeel in de activiteiten, hetgeen in mindere mate voor Janson Bridging (wereldwijd operationeel in tijdelijke bruggen) geldt. “Voor de afleveringen van het legendarische televisieprogramma ‘Te land, ter zee en in de lucht’ werden steevast onze pontons gebruikt, ook al zag je ze meestal niet, doordat ze afgetimmerd waren”, vertelt Hulsbos. Collega Plomp doet een greep uit de lange lijst van evenementen die daarna volgden, tot op de dag van vandaag: “De Floriade, Sail Amsterdam, Tomorrowland, Mysteryland, Lowlands, Dance Valley, 200 jaar Koninkrijk, Pride Amsterdam. We realiseren niet alleen tijdelijke voorzieningen over water, maar leggen ook rijplaten en schotten op zachte terreinen, bijvoorbeeld voor een kermis of een dorpsfeest.”

Tropisch eiland
Volgens Plomp verrast de evenementenbusiness iedere keer opnieuw en dat vergt vaak creativiteit. “Voor het slot van ‘Wie is de Mol?’ in het Vondelpark leggen we pontons in de vijver, maar daar kunnen we niet werken met de verankering via spudpalen die we normaliter gebruiken, aangezien de bodem uit doek bestaat. Een speciale constructie in combinatie met onze bruggen zorgt ervoor dat het pontoneiland dan op zijn plek blijft.” Hulsbos: “Ken je de televisiereclame van McDonald’s nog, met het tropisch eiland? Dat hebben wij aangelegd in de Gouwzee bij Monnickendam, inclusief een helling die het water in liep en met zand bekleed werd, om een complete beachlook te creëren. Het bleef daar de hele zomer liggen, bestemd voor prijswinnaars die daar een dagje mochten verblijven. In samenwerking met de Italiaanse vestiging van Janson Bridging hebben we in Venetië een aantal pontonbruggen gerealiseerd voor een commercial van BMW, waarin een man met een 8 Serie door het stadje reed, iets dat normaal natuurlijk onmogelijk is.”

Extra uitdaging
Terug naar Hollands glorie, naar The Passion in Dordrecht. “Er gaat een maandenlange voorbereiding aan vooraf, om de wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren”, vertelt Plomp. “Je moet ervoor zorgen dat de producten op voorraad liggen, de kraan en het transport – in dit geval met twintig vrachtwagens – regelen en alles logistiek plannen, zodat je op locatie zo efficiënt mogelijk kunt werken, gezien het strakke tijdschema. We werken een concept uit op basis van gesprekken met de opdrachtgever. Alles begint in eerste instantie met een idee, waarna een schets volgt, uiteindelijk gevolgd door een definitief pontonplan. Overal moeten we rekening mee houden, zoals transport door de smalle straatjes met zo min mogelijk oponthoud voor zowel passanten als voor onszelf. Een extra uitdaging hier in Dordrecht lag in de hoge kades en het feit dat de waterspiegel twee keer per etmaal stijgt en daalt, met een meter verschil. De pontoneilanden bewegen mee met het tij door middel van een verticale glijconstructie langs de spudpalen. Uiteraard moeten de bruggen deze hoogteverandering volgen. We bevestigen ze op de kade en laten ze gecontroleerd over de pontons rollen, zodat deze niet weggeduwd worden. Je ziet hier een mooi voorbeeld van een nauwe samenwerking met Janson Bridging.”

Panieksituatie
Voor evenementen gebruikt Van Schie veelal voormalige NAVO-pontons, het kleinste type in de voorraad, met een hoogte van 73 centimeter. “Daarvan hebben we er ruim 1200 in eigendom”, weet Plomp. “We verbinden ze onderling met behulp van koppelmanen aan de bovenkant en koppelpennen aan de onderkant. Gemeenten verzoeken ons steeds vaker om een sterkte- en stabiliteitsberekening te maken, omdat ze incidenten zoals destijds in Alphen aan den Rijn – met de omvallende kranen – natuurlijk uit alle macht willen voorkomen.” Hulsbos vult aan: “Veiligheid krijgt de hoogste prioriteit. Bedenk dat 4000 man weliswaar voor een gelijkmatige belasting van onze pontons zorgen, maar dat er iets heel anders gebeurt wanneer er een panieksituatie ontstaat en iedereen ineens naar één kant rent. Ook dan moet de constructie stabiel blijven. Wij voeren als enige leverancier in Nederland de sterkte- en stabiliteitsberekeningen in eigen huis uit. Onze ingenieurs op dit gebied kunnen zelfs simulaties op de computer en 3D-weergaves maken.”

 

Gecertificeerd
De aanleg van de pontons voor het muziekplatform gebeurde in samenspraak met de podiumbouwer. Plomp: “We moesten een zuiver beeld krijgen van de losse elementen die erop komen te staan, zoals portakabins en containers, maar ook beweegbare zaken. Denk bijvoorbeeld aan de flightcases met audiovisuele apparatuur. De organisatie van The Passion wilde graag een mooi afgerokt podium met een aantal torens. Dat vangt relatief veel wind, dus dien je aan de hand van een berekening te bepalen of je eventueel meer pontons moet aanleggen om de stabiliteit te kunnen garanderen.” Buitengewoon goede diensten tijdens de opbouw bewijst de mobiele torenkraan. “Die schuift de pontons als het ware vanaf de auto in lengterichting naar het water, via een loopkat over de lange giek. Dat levert veel tijdwinst op en biedt tevens uitkomst in krappe omgevingen, zoals hier in Dordrecht.” Van Schie introduceert nu een innovatieve oplossing die uren bespaart en het aantal transportbewegingen beperkt, namelijk pontons met geïntegreerde in plaats van losse koppelstukken. “Het betreft het type VSP770, eigenlijk speciaal ontwikkeld én gecertificeerd voor de infrasector, maar ook perfect toepasbaar bij evenementen”, aldus Hulsbos. “We starten nu met de serieproductie. Dit breidt ons voorzieningenpakket verder uit, conform ons motto ‘niks is onmogelijk’. Dat past net zo bij Van Schie als de nuchtere en pragmatische aanpak die ons bedrijf al 57 jaar lang hanteert.”

Meer weten over pontons, schotten en rijplaten? We helpen u graag!

  • Hidden
  • Hidden
  • Wij gebruiken uw gegevens om te antwoorden (privacyverklaring).

NK2022
  • Nico Kempen
  • Hoofd Verhuur

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief