In heel België kijken ze er een jaar lang naar uit: de Gentse Feesten. Een bonte verzameling van grote en kleine festivals, jazz-concerten, talloze dj’s en live-bands die tien dagen lang de hele binnenstad van Gent bezetten. De feesten bestaan al sinds 1843 en trekken bijna 2 miljoen bezoekers. Het kloppende hart van het evenement is steevast het Polé Polé festival, op en rond de rivier de Leie, waar het hele decorum is gebouwd op pontons en een brugconstructie van Van Schie.

VAN-SCHIE-JOURNAAL_NAJAAR-21

Sinds de jaren ’80 zijn de feesten enorm gegroeid en beslaan ze de hele binnenstad van Gent. Onderdeel van die feesten is sinds 2003 het Polé Polé festival, op beide oevers van de rivier de Leie. Toen is ook het idee geboren om Van Schie te benaderen, terwijl de gemeente Gent zelf een brugconstructie maakte over de Leie met daarop het hoofdpodium. De constructie bestond toen uit een aantal getoogde liggers van 35 meter lengte met de nodige dwarsliggers en een groot aantal vloerdelen. Een duur grapje, ga maar ná: het transport van die enorme liggers moest ’s nachts plaatsvinden, er was een extra zware kraan nodig, met veel draai uren, en de opbouw nam veel tijd in beslag vanwege de vele verschillende onderdelen.

Van Schie kwam dit jaar met de ideale oplossing: een overbrugging, bestaande uit een aantal zelfontwikkelde, gekoppelde containerpontons. Tien pontons van 12 m lengte en vijf pontons van 6 m lengte, hetgeen een vloeroppervlak opleverde van 30 x 12,5 meter. Een ijzersterke constructie, zonder losse onderdelen en direct een goede vloer. Het transport kon gewoon overdag plaatsvinden en voor het plaatsen waren minder kraanuren nodig. Kortom: snel, efficiënt en enorm kostenbesparend. Daarnaast heeft Van Schie ruim 100 plaatpontons in de Leie gelegd, om meer ruimte te maken voor het publiek vlak voor het grote podium.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief