Het speelde zich af bij Vlaardingen-West. Daar moet over enige tijd de A15 verbonden worden met de A20: de zogenaamde Blankenburgverbinding. Het hele gebied moet er op de schop, waaronder de A20, die met twee rijstroken moet worden verbreed. Voor de drinkwaterleiding die daar in de zuidelijke berm ligt, is dan geen plaats meer.

VAN-SCHIE-JOURNAAL_NAJAAR-19

Dus moest deze leiding verlegd worden naar de noordkant van de A20. Maar daar ligt het sportcomplex Broekpolder in de weg, over een breedte van 500 meter. Gelukkig is het daar ‘zachte grond’, dus was het geen probleem om de drinkwatertransportleiding een halve kilometer onder de grond door te trekken. Eigenlijk was er maar één natuurlijk obstakel. Niet ‘het korenwolfje’ was dit keer de grote spelbreker, maar ‘de kleine modderkruiper’, een zeldzaam voorkomend diertje dat werd aangetroffen tijdens het veldonderzoek. Maar onder deskundige ecologische begeleiding is ook hiervoor een oplossing gevonden.

Kwetsbare constructie
De DN400 stalen drinkwaterleiding is aan de binnenzijde bekleed met een cementcoating. Dat betekent dat bij de minste of geringste spanning in de buizenstreng, barsten in de binnenbekleding kunnen ontstaan. Er waren 9 kranen nodig, omdat de leiding in een bepaalde bochtstraal gehouden moest worden, zowel verticaal als horizontaal. Vervolgens moest deze schuin de grond in. De verplaatsing ging met een snelheid van 150 meter per uur, dus in 4 uur tijd werd de klus geklaard. Hoofdaannemer was Heijmans.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief