Wie kent niet het lied ‘Amsterdam die grote stad, is gebouwd op palen’? Dat waren toen houten palen. Het Paleis op de Dam bijvoorbeeld is in 1665 gefundeerd op 13.659 houten palen en ook onder het Centraal Station zitten houten palen. Er worden tegenwoordig nog wel houten palen gebruikt, maar wanneer de constructies complexer worden, zal er gefundeerd worden met prefabbetonpalen, buispalen, schroefpalen of andere constructies op basis van beton en staal.

Palen trekken in Haarlem door Van Schie

Toch kunnen al die palen niet eeuwig in de grond blijven zitten. Bestemmingsplannen worden gewijzigd, gebouwen worden gesloopt of er moet ergens een parkeerkelder komen. Kortom: locaties moeten vaak opnieuw bouwrijp worden gemaakt. De bestaande palen of andere obstakels moeten dan uit de grond worden verwijderd. Daar zijn allerlei technieken voor.

Palen worden er in de meeste gevallen uitgetrokken. En mocht dat in een enkel geval niet lukken, dan kunnen ze ook nog tot ver onder het maaiveld worden afgeknipt. De andere obstakels worden vaak ‘gecrusht’. Ook dat is specialistisch werk. De funderingstak van Van Schie is daar goed in. Ook als dat moet gebeuren onder saneringscondities.

Palen trekken in Haarlem door Van Schie
Heipalen verwijderen in Haarlem - Van Schie
Funderingspaal trekken in oever

Opvullen met bentoniet

Met name in de Randstad komt er bij het palen trekken nog een ander probleem om de hoek kijken. Het hele gebied ligt ver onder de zeespiegel. Bij Rotterdam bijvoorbeeld zo’n 6,5 meter, bij Haarlem 6 meter. Als daar palen worden getrokken, is de kans groot dat het grondwater door de gaten omhoogkomt. Daarom eisen tegenwoordig veel gemeentes dat alles meteen weer wordt opgevuld met bentoniet, een substantie die zorgt voor een waterdichte afsluiting.

Van Schie heeft deze techniek al op talloze plekken toegepast. Bijvoorbeeld in Haarlem, bij de oudste MTS van Nederland. Een scholencomplex uit 1919, dat gedeeltelijk werd gesloopt om plaats te maken voor appartementen met een bijbehorende parkeerkelder. Onder de enorme binnenplaats zaten zowel houten als betonnen palen, waarvan de gaten onmiddellijk moesten worden opgevuld met bentoniet.

 

Land en water

Naast palen trekken op het land ligt de kracht van Van Schie ook op het water. Vanaf pontons worden eveneens objecten uit de grond getrokken bij bruggen en sluizen, zoals meerpalen, dukdalven en oude damwandschermen.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief