In polder Rijnvliet bij Utrecht zijn onlangs een aantal hoogspanningsmasten weggehaald om op hetzelfde traject een ondergronds (zwaarder) netwerk te kunnen aanleggen. Deze transitie was nodig om aan de toenemende vraag naar energie te kunnen voldoen. Van Schie mocht de stalen bouwwerken demonteren, in stukken knippen en daarna afvoeren.

VS Journaal_Voorjaar 2022_Infra_pontons_rijplaten_bruggen_kranen_WEB (5)

Er wordt in Nederland steeds meer (duurzame) energie opgewekt en gebruikt, energie die vervolgens ook vervoerd moet worden. Daarom wordt nu overal het elektriciteitsnetwerk versterkt en uitgebreid. Zo ook in Rijnvliet, waar een bestaande 150 kV-verbinding ondergronds werd gebracht. ‘Verkabelen’ heet dat. Daardoor kon op diezelfde plek nu een nieuwe woonwijk worden gebouwd.

TenneT is de organisatie in Nederland die zorgt voor een ononderbroken elektriciteitsvoorziening. Ze beheren het landelijke hoogspanningsnet van 380.000 Volt, zeg maar de snelweg van onze elektriciteit.

Daarna zijn regionale netbeheerders – in Utrecht is dat Stedin – verantwoordelijk voor het midden- en laagspanningsnet. Die zorgen ervoor dat de stroom via 150.000 volt en uiteindelijk voor gebruik op 230 volt onze huizen binnenkomt. Dat gebeurt via schakel-, verdeel- of transformatorstations, waar de verschillende verbindingen bij elkaar komen. Het grootste schakelstation voor Utrecht staat langs de A2 bij Breukelen.

 

Wie doet wat?

De energiemarkt bestaat uit leveranciers (zoals Vattenfall en Essent) en lokale netbeheerders (zoals Stedin, Enexis en Liander), die zorgen voor het transport van elektriciteit. Overkoepelend beheert TenneT de hoogspanningskabels in heel Nederland. Alle partijen werken nauw samen om te zorgen dat ons totale elektriciteitsnetwerk optimaal functioneert.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief