Schroefinjectiepaal, mixed in place en soilmix

‘The sky is the limit’ als het gaat om grondboren bij Van Schie. Met de boorstellingen in alle soorten, maten en voor diverse toepassingen, kan het gedreven team feitelijk alles aan.

Voorboren schoorstand - Van Schie

Zelfs op de meest moeilijk bereikbare plaatsen, weet Van Schie op de juiste manier voor te boren. Binnenstedelijk zonder trillingen of juist in waterrijk gebied met drijfbare instrumenten; hoe lastiger, hoe leuker het voor de boorexperts wordt. Ieder paaltype, elke locatie en alle soorten grond is met de juiste werkwijze, ervaringen en materieelkeuze te bewerken.

Met voorboren worden harde grondlagen gemakkelijker gepenetreerd. Er komen minder tot nagenoeg geen trillingen vrij, wat enorme voordelen biedt voor omgevingen. Bovendien kun je met voorboren veel dieper komen. Tot wel 22 meter! Zelfs met een compacte boorstelling die feitelijk overal kan komen. Van Schie beschikt overigens over voorzieningen die het toestaan in verontreinigde grond te boren.

De boortechniek van Van Schie kent 3 opmerkelijke methoden, schroefinjectiepalen, mixed-in-place en soilmix.

Voorboren onder een helling / voorboren schoorstand - Van Schie
Voorboren schoorstand - Van Schie
Grond voorboren door Van Schie
Recht voorboren in klei grond - Van Schie
Recht voorboren in harde bodem - Van Schie
Voorboren in Schiphol - Van Schie

Schroefinjectiepalen

De Schie schroefinjectiepaal (SIP) is een zeer geavanceerde en efficiënte funderingsmethode, met name geschikt voor trillingsgevoelige locaties. De Schie SIP-methode gaat uit van een stalen buispaal met schroefbladen, die omhuld en gevuld is met cementgrout. De schroefinjectiepalen worden in de grond geschroefd, zijn trillingsvrij en grondverdringend.

Om de weerstand te reduceren en een extra stijf resultaat te behalen, wordt er tijdens het schroeven gelijktijdig cementgrout geïnjecteerd. Daarnaast garandeert de groutkolom de draagvoet van het schroefblad. Daarmee heeft de paal ook een hoog draagvermogen. De stalen kern geeft de palen een uitstekende opneembare trekkracht. Schroefinjectiepalen zijn uitermate geschikt binnen stedelijke herontwikkeling, op trillingsgevoelige locaties, als verdiepte palen voor kelders en als trillingsarm, grondverdringend systeem bij bodemverontreinigingen.

Mixed-in-place

In Nederland is Mixed-In-Place nog relatief onbekend, maar in Engeland en Duitsland is het al een groot succes. Deze variant van soilmix legt zich toe op inbreiding, dat wil zeggen het bouwen op locaties binnen de bebouwde kom.

Werkwijze MIP

Mixed-In-Place, afgekort MIP, wordt aangebracht met een boorkraan. Tijdens het boren wordt cement meegespoten door de binnenkant van de boor, waardoor in de grond een betonnen kolom ontstaat. Aaneengeschakeld vormen deze kolommen dan een perfecte wand.

Voordelen van een MIP-wand

Het aanbrengen van een MIP-wand gebeurt trillingsvrij, dus er is minder kans op schade aan de omringende bebouwing. Hiernaast is de kans op verzakkingen ook minder en is het makkelijker om in alle hoeken te komen. De wand kan bovendien als definitieve buitenwand worden gebruikt. Hiermee kan een kelderwand worden uitgespaard. Een MIP-wand kan je ook als kwelscherm toepassen. Een kwelscherm is een kunstmatige maatregel om kwelwater tegen te houden.

Mixed in Place in Utrecht - Van Schie
Betonnen kolommen plaatsen door Van Schie
Mixed in Place techniek - Van Schie
MIP aanbrengen door boorkraan
Een betonnen kolom door Mixed in Place - Van Schie

Soilmix

Binnenstedelijk bouwen is één van de speerpunten van Van Schie. Door het toepassen van nieuwe technieken en machines worden bodemverontreinigingen steeds efficiënter bestreden. Soilmix is zo’n nieuwe techniek.

Door een combinatie van boortechniek en een insitu-sanering volgens de BRL 7002 maakt soilmix het mogelijk dat er op grote diepte gesaneerd kan worden, zonder dat het hele terrein hoeft worden afgegraven. Damwand, dat binnenstedelijk ook wel eens voor problemen kan zorgen in verband met trillingen, kan bij de toepassing van soilmix ook achterwege blijven.

De Soilmix Techniek

Het proces van soilmix is erg complex. Het komt er op neer dat de boor als een soort staafmixer te werk gaat. Gedurende de boring wordt er ijzersulfide mee de bodem ingespoten. De ijzersulfiden zorgen ervoor dat chloorverbindingen worden afgebroken en worden omgezet in stoffen die van nature wel in de bodem voorkomen, zoals zout en alkanen. De verhouding grond / ijzersulfiden wordt van tevoren bepaald in laboratoria.

De boorkraan die gebruikt wordt voor dit soort projecten heeft Van Schie zelf ontwikkeld. De installatie bestaat uit een dubbele boor. Voor de positionering van de boring wordt gebruik gemaakt van gps-coördinaten.

Laat u adviseren

Met meer dan een halve eeuw ervaring, gedreven mensen, modern en uitgebreid materieel weten onze experts u altijd een uitstekend voorstel te doen. Vul het onderstaande formulier in, dan reageren wij zo snel mogelijk. Heeft u vragen en overlegt u die liever persoonlijk? Bel dan gerust even met onze expert.

  • Hidden
  • Hidden
  • Wij gebruiken uw gegevens om te antwoorden (privacyverklaring).

van-schie-laura-veenis
  • Laura van Schie
  • Office Manager

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief