Stel: je wilt een huis bouwen en de aannemer heeft laten uitrekenen dat de fundering moet bestaan uit 36 betonpalen, 11 meter lang. De betonpalen zitten er al in, de bekisting is klaar en het betonijzer is gevlochten. Alleen de betonvloer moet nog worden gestort. En dan komt de gemeente met de mededeling dat de palen een meter te diep in de grond zitten.

20230710_115433

De aannemer die ze geplaatst heeft treft geen blaam. Maar wat nu? Krijg die palen er maar weer eens uit! Het probleem was dat de betonpalen door de onderste kleilaag waren gegaan en nu met hun voeten in een watervoerende laag stonden, een grondlaag waaruit drinkwater wordt gewonnen. Om alles weer te moeten slopen zou een ramp betekenen voor de eigenaar.

Uiteindelijk werd Van Schie ingeschakeld vanwege hun kennis op het gebied van bentoniet. Samen met een adviesbureau uit Breukelen werd een plan gemaakt waarmee de gemeente akkoord ging. Via een lange dunne lans is nu vloeibare bentoniet naar de onderkant van elke paal gevoerd, alwaar de substantie zich rond de voeten van de palen nestelde en zo een afdichtende laag kon vormen tegen lekkage.

Bentoniet is een natuurlijk product, een kleisoort die meteen uitzet zodra het in aanraking komt met water. Het bestaat uit natriumdeeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Daarom wordt het veel gebruikt bij boor- en afdichtingswerkzaamheden.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief