Een overzicht van de belangrijkste manieren waarop wij bentoniet toepassen:
Bentoniet is op vele manieren toepasbaar. Hieronder leest u de belangrijkste manieren waarop Van Schie dat doet.
1. Voorboren met bentoniet voor heipalen of damwand
Om een heipaal of het damwandzetten te vereenvoudigen, bewerken we vaak de grond voor met een bentoniet-versmering. Het loswoelen van de grond met een boorkraan zorgt ervoor dat de damwanden gemakkelijker worden ingebracht. De bentoniet dient dan als smeermiddel. Hierdoor heb je minder trillingen en geluidsoverlast. En wordt je werk efficiënter.
2. Waterkerende wand
Ook maakt Van Schie al jaren bentonietschermen voor dijken, die ervoor zorgen dat verschillende waterstromen niet meer met elkaar ‘communiceren’. En realiseer je dus aan beide zijden van het scherm, verschillende waterniveaus. Een bentonietscherm wordt ook als kwelscherm c.q. waterkerende wand ingezet.
3. Scheiding tussen verontreinigde en schone grond
Bij het trekken van palen bijvoorbeeld, wil je voorkomen dan verontreinigde en schone grondwaterstromen met elkaar in contact komen door grondwaterstromen of een lekkage bijvoorbeeld. Daarom injecteert Van Schie de grond met een mengsel van bentoniet, zand en water.
4. Behandeling vervuiling
Soms voegen we wat toe aan de bentoniet. Daarmee isoleren we de vervuiling en weten we zelfs de vervuiling af te laten breken. Deze techniek noemen we soilmix.
5. Immobilisatie
Soms leggen we de verontreiniging vast door cement (of andere additieven) aan de bentoniet toe te voegen. Daarmee immobiliseren we de grond. Zo kan er geen uitloging meer kan plaatsvinden en is er een betere neutralisatie. Voordelen van deze techniek zijn dat er geen restfractie aanwezig is en dat het zowel op metalen als organische verontreinigingen kan worden toegepast.
6. Bentonieten na bodeminspectie
Het komt geregeld voor dat voor aanvang van de bouw van een nieuw pand, de bodem moet worden gecontroleerd. In sommige delen van Nederland, zoals rondom Schiphol, wordt de bodem bijvoorbeeld gecontroleerd op achtergebleven bommen, of bomresten. Er wordt dan in de bodem geprikt met een sonde die een signaal uitstuurt. Zo wordt gecontroleerd of er geen bommen (meer) aanwezig zijn. Na het terugtrekken van de lans, dan ‘bentonieten’ wij het ontstane gat na om te zorgen dat de bodemlagen na dit onderzoek niet vermengd raken.
Overige toepassingen van bentoniet zijn:
- Holle ruimte van een gat vullen
- Scheur in de dijk vullen
- Verzakkingen van riool en (civiele) leidingen opvullen
- Dijkverzakkingen
- Boorgaten, funderingsgaten of grondgaten vullen