Wat ooit begon met ‘een trekker op een praam’ groeide uit tot een internationale onderneming ‘van naam’. Wij zijn dankbaar en trots dat we dit jaar 60 jaar Van Schie mogen vieren! Kijk op deze pagina met ons mee naar de ontwikkelingen sinds 1962.

VS Journaal_60 jaar_Infra_pontons_kranen_for web Insert (48)

1962

Het begon ooit met een trekker op een praam. Het bleef echter niet bij één trekker. Het werden er al gauw drie, vier, vijf…. Een loonbedrijf was geboren. Grasmaaien, hooi rijden, hooi persen, kunstmest strooien, sloten uitbaggeren en de wei rollen. En dat voor de hele polder. Het rollende materieel werd uitgebreid met mestkarren, maaibakken, hooi-opladers en een kraantje. Alles stond in het teken van mechanisatie en de durf om te investeren. Vader Wim zorgde voor de financiën, Jan van Schie regelde de werkzaamheden.

1965

Het bedrijf groeide dusdanig dat het ondoenlijk werd om voor alles ‘familie en kennissen’ in te zetten. De eerste officiële werknemer kwam in vaste dienst: Jan Verhoef. Daarna volgden nog vele anderen. Voor het groeiende machinepark werd een loods gebouwd en een paar jaar later een werkplaats.

1969

Jan van Schie vond dat ze het stadium van loonbedrijf waren ontgroeid. Hij wilde méér! Grondverzet was een logische volgende stap. Op 1 januari 1969 werd officieel de firma Jan van Schie BV opgericht: Aannemer van Grond-, Hei- en Baggerwerken, tevens Machineverhuur. Er werden Atlas-kranen aangeschaft, eendragline, een shovel en ook de eerste partij draglineschotten.

1972

Het territorium breidde zich uit. Er werden werken aangenomen in Utrecht, Rotterdam, Varik en Zoeterwoude. Gerard van Schie was inmiddels uitgegroeid tot een vakbekwaam kraanmachinist en werkte twee jaar lang aan een groot zandwinningsproject tussen Almere en Lelystad voor de aanleg van de A6.

1977

Na een bezoek aan de firma Kuiken in Emmeloord kochten Jan en Gerard de eerste twee Volvo-dumpers. Daarna volgden er nog vier en binnen de kortst mogelijke tijd stond de Geerkade ook vol met draglines, P&H Heikranen, een Volvo-dieplader en een hele serie Atlassen: 1602, 1302 rups, 1302 mobiel, 1302C met sloophamer en ga zo maar door. Kortom: het grote werk was begonnen.

1982

Het grondverzet nam een grote vlucht. De dumpervloot werd drastisch uitgebreid voor het grondwerk voor de aanleg van de Bijlmer en niet te vergeten de aanleg van de Gaasperdammerweg. Op het hoogtepunt stonden er 22 dumpers op een rij.

Onder leiding van John Gommers ging de technische staat van het wagenpark met sprongen vooruit, mede door de ingebruikstelling van twee servicebussen, die er voor zorgden dat er aanzienlijk minder stilstand ontstond.

1984

Op 1 januari wordt Gerard van Schie mededirecteur. De activiteiten bestonden tot dan toe voornamelijk uit grondwerken en grondverzet. De periode die nu aanbrak stond vooral in het teken van heiwerken. In Nederland werd volop gebouwd: veel hoogbouw, met name veel kantoorgebouwen.

Dat betekende zwaardere fundaties, dus veel werk aan de winkel. De vraag naar palen met een groter draagvermogen nam toe. De betonnen heipaal deed z’n intrede, de vraag naar houten heipalen nam zienderogen af.

1989

Aankoop van de eerste pontons voor een werk bij Almere: het heien van honderden hardhouten palen in open water. Direct daarna konden diezelfde pontons ook worden ingezet voor het Prinsengrachtconcert, in opdracht van de AVRO. De omroep had zich de eerste paar edities moeten behelpen met dekschuiten.

Ook het TROS-programma ‘Te land, Ter zee en in de Lucht’ was blij met deze pontons en met de kennis en ervaring van Jan van Schie met projecten op het water. Jarenlang heeft Van Schie alle pontons geleverd, de zeephelling en de fietsbaan gebouwd en de paal met de bel onwrikbaar in het water geplant. Tot aan 2010, toen het programma na 25 jaar ophield te bestaan.

1992

De vraag naar pontons nam toe. Er kwamen andere pontons en grotere pontons, voor werken op het water, voor festivals en voor filmopnames. Van Schie werd ‘hofleverancier’ voor praktisch alle bekende evenementen in Nederland: Dance Valley, Lowlands, Mysteryland, Floriade, SAIL Amsterdam, etc. Maar ook in België begon men de feesten op het water te ontdekken: Gent, Brugge, Dilbeek, Mechelen en later ook Tomorrowland. Zelfs in Duitsland, Oostenrijk en Italië werd Van Schie actief, onder andere bij activiteiten van RedBull.

Omdat het aantal aangenomen werken groeide als kool, werd de roep om eigen telekranen steeds luider. Een kans deed zich voor toen kraanbedrijf De Vechtstreek uit Breukelen failliet ging. Van Schie nam de zes kranen over, spoot ze in de Van Schie-kleuren en een nieuwe tak was geboren. Toen daarna ook nog vijf telekranen werden overgenomen van Van Egmond, groeide Van Schie Kraanverhuur BV uit tot een volwassen poot binnen de Van Schie Groep.

60 Jaar Van Schie

Wat ooit begon met ‘een trekker op een praam’, groeide uit tot een internationale onderneming ‘van naam’.

1993

Overname MOWI. In Duitsland werkte Van Schie voor Mostert & de Winter, die geluidsschermen plaatsten in Duitsland. Het bedrijf ging failliet en Jan van Schie zette de onderneming in ‘begroeibare’ geluidsschermen voort. Jaren later is de afdeling ‘Geluidsschermen’ uitgegroeid tot een aparte tak binnen de Van Schie Groep en is de naam MOWI verdwenen.

1994

Besloten werd om Van Schie een ‘eigen gezicht’ te geven: herkenbaarheid ten opzichte van concurrenten. Uniformiteit. Eenheid in uitstraling. Met andere woorden: een eigen huisstijl. Er was al wel gekozen voor de kleur geel met groene belettering, maar alle Atlassen waren nog oranje.

Het hele wagenpark werd gespoten in de kleur RAL1003 en alles werd voorzien van een nieuw logo. In de jaren daarvoor was al besloten om het dak van de voertuigen groen te spuiten, omdat er ook andere aannemers rondreden in geel-met-groen, maar een groen dak had niemand.

2000

Er kwam een nieuw logo plus de introductie van het inmiddels beroemde Van Schie-kalendertje. Het is ook het jaar van de overgang naar een nieuw millennium, het moment waarop heel de wereld de adem inhield, bang dat alle computers het zouden begeven en de tijd stil ging staan. Er gebeurde helemaal niks. Maar Van Schie stond zeker niet stil!

2001

Overname Janson Bridging. Van Schie besloot het bedrijf in tijdelijke stalen bruggen te kopen nádat beide bedrijven in een aantal projecten hadden samengewerkt. Janson zat toen nog in Aalst. Van Schie zag al gauw dat de betreffende werf aan de Afgedamde Maas niet erg geschikt was voor groei en ontwikkeling van nieuwe producten, dus werd er uitgekeken naar een betere plek.

Dat werd uiteindelijk de A-locatie in Hank, aan de Bergse Maas en pal aan de A27, een uitstekende uitvalsbasis voor transporten van lange brugdelen. Janson Bridging BV is sindsdien uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van tijdelijke bruggen, (zee)pontons en Roll-on-Roll-off systemen.

2002

Dit jaar stond in het teken van verdere modernisering. Er werden 5 nieuwe DEMAG telekranen aan het arsenaal toegevoegd, er kwamen nieuwe Spierings mobiele torenkranen en last but not least: een fonkelnieuwe 5-assige Scania trekker met dieplader, een zwaartransport-combinatie die uniek was voor Nederland.

Een vijfassige volledig luchtgeveerde trekker met een naloopas, met een maximaal laadvermogen van 65 ton. Dat mocht in de krant! En als er dan tóch regelmatig leuk en groot nieuws te melden is, dan kun je dat maar beter zelf doen. En zo ontstond het eerste VAN SCHIE Journaal.

2005

Verhuizing naar Mijdrecht! Een nieuw kantoorgebouw, een grote hal voor de technische dienst, grote loodsen voor het rijdend materieel en toebehoren en een zee van ruimte voor de opslag van pontons en rijplaten. Op datzelfde terrein kon ook een andere wens in vervulling gaan, namelijk een eigen grondbank.

Een jaar later was het zover. Er was net een nieuwe milieuwet van kracht en Van Schie was een van de eersten die toestemming kreeg om een eigen grondbank in te richten en haalde vervolgens ook alle wettelijk vereiste certificaten om met vervuilde grond, zand, grind en vervuild water te mogen werken.

2006

Overname HP Staal. Het bedrijf uit Wilnis dat gespecialiseerd is in de in- en verkoop van nieuw en gebruikt staal (damwanden, zandbuizen, kokers en rijplaten) kampte met opvolgingsproblemen. Jan en Gerard namen het bedrijf over, omdat het mooi aansloot op hun eigen activiteiten.

2009

De eerste cybercenters verschijnen in Nederland (later gaan ze datacenters heten). Het zijn er aanvankelijk acht. Van Schie is vanaf het begin betrokken bij de bouw en de inrichting van deze nieuwe bedrijfstak, zoals het grondwerk en het plaatsen van ondergrondse olietanks, het horizontaal en verticaal transport en het installeren van koel-units, schakelkasten en generatoren. Anno 2022 staan er meer dan honderd datacenters in Nederland.

Binnen Van Schie is een nieuw soort ponton ontwikkeld, met een uniek koppelsysteem: het Containerponton. Dit extra grote ponton kan zeer zware belastingen aan, bijvoorbeeld voor grote infrawerken op het water. De afmetingen zijn zo gekozen, dat het ponton zonder restricties gewoon over de weg vervoerd kan worden.

 

2012

Jan van Schie bestaat 50 jaar! Reden voor een groot feest. Het is meteen ook een mooi moment om het bedrijf verder te moderniseren. De nieuwe logo’s voor alle takken van het bedrijf worden ingevoerd en het Van Schie Journaal wordt in een nieuw jasje gestoken.

Ook het kalendertje wordt aangepast. Voortaan is het niet meer Jan van Schie BV, maar vanschie.com.

2013

Verhuizing van HP Staal naar Vianen, een superlocatie op het snijpunt van de autosnelwegen A2 en A27. Een prima plek met ruimte voor expansie.

2015

De verhuur van pontons bereikt een hoogtepunt, niet alleen voor infrawerken maar ook voor evenementen op het water, zoals voor SAIL Amsterdam, het Grachtenfestival, de Uitmarkt, de Gay Pride en de bevrijdingsfeesten in Nederland.

Maar ook voor projecten in het buitenland, zoals de feesten in Gent, Brugge, Boom en Mechelen, de bootshow in Genua en de introductie van de nieuwe Ferrari in Portofino(Italië). Voor de infrawerken worden zwaardere pontons ingezet, zoals het Containerponton en het Uniflote ponton, onder andere bedoeld voor heiwerken vanaf het water.

2017

Aanschaf van de tot dusverre grootste mobiele torenkraan van Nederland: de Spierings SK 1265-AT6, goed voor een hijshoogte van 35 meter en een maximale vlucht van 60 meter. Het Van Schie Journaal ondergaat een metamorfose en ook het kalendertje ontkomt niet aan een gedaantewisseling.

2018

Lancering van een superponton: de VSP770, ontwikkeld in eigen huis. Een uniek en modulair systeem, volledig gecertificeerd. Het is een ponton met een hoge deklast, een slimme maatvoering en een innovatief koppelsysteem. In hetzelfde jaar komt Van Schie ook met een hele serie stalen schotten op de markt. Een product dat breed ingezet kan worden, zowel in het grondverzet, bij infrawerken alsook in de bouw.

Als eerste bedrijf in de Ronde Venen werkt Van Schie vanaf nu geheel energieneutraal! Dit dankzij 1.580 zonnepanelen die elk een vermogen leveren van 35 kWh. Bovendien gaat het bedrijf van het gas af. Verder wordt er een verregaande digitalisering doorgevoerd: het werken met GPS-meetinstrumenten wordt gemeengoed, graafmachines worden uitgerust met GPS-machinesturing en de vrachtauto’s met GPS-Tracking.

2020

Van Schie ontwikkelt een zware pontonbrug met een uitvaarbare middensectie. De brug komt te liggen in Zaandam, over de rivier de Zaan. De 110 meter lange brug is speciaal ontwikkeld voor deze locatie, omdat het 24 meter lange middengedeelte tientallen keren per dag open en dicht moet en binnen een paar minuten weer gesloten moet zijn. Dit in verband met het drukke verkeer.

2020 Is ook het jaar van de vele toepassingen met bentoniet en het plaatsen van prefab-kelders in de woningbouw. Bovendien introduceert Van Schie een mobiel geluidsscherm, een scherm dat in een telekraan hangt en tijdens het heien van betonnen heipalen de overlast dusdanig reduceert dat het binnen de gestelde geluidsnormen blijft.

2021

Fontexx komt onder de vleugels van Van Schie. Dit kranenbedrijf is gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van vaste torenkranen en hoogwerkers. Een perfecte aanvulling op de activiteiten van Van Schie Kraanverhuur, dat meer gericht is op de verhuur van telekranen en mobiele torenkranen.

2022 – Van Schie bestaat 60 jaar!

Een moment om met veel trots bij stil te staan en met voldoening terug te kijken op hoe het bedrijf is gegroeid door de jaren heen.

De hele Van Schie Groep staat als een huis, heeft zich ontwikkeld tot een moderne, internationaal georiënteerde onderneming en is meer dan ooit klaar voor de toekomst. Ook al omdat de volgende generatie zich inmiddels warmloopt om het stokje over te nemen.

Met dank aan de oprichter van dit prachtige bedrijf: Jan van Schie.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief