Er gebeurt van alles in hartje Den Haag, aan de oevers van de Hofvijver, daar waar onze regering zetelt. Het Binnenhof ligt grotendeels op de schop: de Tweede Kamer en de Staten-Generaal worden verbouwd, het Opperhof ligt open, machines rijden rond en bouwmaterialen worden aan- en afgevoerd. De kantoren en fractiekamers zijn verlaten. Alle Kamerleden functioneren nu elders. Maar niet de bouwmeesters, projectleiders, uitvoerders en hun medewerkers die aan de gebouwen van de Eerste Kamer en de Raad van State werken. Zij werken in de Hofvijver vanaf een pontoneiland, een constructie van Van Schie.

Werken in de Hofvijver2

Het grondgebied van het Binnenhof werd al in 1229 gekocht door Graaf Floris IV, graaf van Holland. Vele jaren later werd het aangekochte terrein uitgebreid, toen zoon Willem II aan de macht kwam. Hij bouwde de muur om het ‘donjon’ en liet ook de gevangenpoort bouwen. Het doel van de renovatie die nu plaatsvindt, is het toekomstbestendig maken van de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast is het ook het behoud van 800 jaar cultureel erfgoed.

Op het Binnenhofplein wordt alle ruimte ingenomen door de bouwwerkzaamheden en de aan- en afvoer van materiaal, waardoor er voor de genoemde medewerkers van de bouw geen werkplekken meer over zijn. Zij werken daarom vanaf een drijvend ketenpark in de Hofvijver.

De plek waar dit ponton ligt, is zorgvuldig gekozen om het zicht op de kenmerkende Binnenhofgevel zo min mogelijk te verstoren. Het waterpeil in de Hofvijver draagt daar ook aan bij, want dat ligt aanzienlijk lager dan het straatniveau, waardoor de keten minder opvallen. De architecten hebben er alles aan gedaan om het ketenpark een fraaie uitstraling te geven. Zo komt er een spiegelwand rondom de hele ponton en wordt er op het dak een duinlandschap aangelegd, Den Haag is tenslotte een ‘stad aan zee’. Bovendien draagt dit mini-stukje natuur bij aan de biodiversiteit in de binnenstad. Bezoekers kunnen dit groengele dak vanaf een speciaal gebouwde uitkijktoren bekijken.

Het pontoneiland waar het ketenpark op staat, is gebouwd door Van Schie. Het bedrijf uit Mijdrecht heeft hier extra zware pontons voor ingezet, mede vanwege het stukje stadsnatuur boven op het dak. Het drijvende platform heeft een afmeting van 35 x 28 meter en is toegankelijk via een aangepaste trap en een drijvend looppad. Naast dit ketenpark heeft Van Schie nog een werkponton geleverd, gecertificeerd voor het werken met hoogwerkers. Dit ponton is ingezet voor het inspecteren van de gevel van het gebouw van de Eerste Kamer

Koning Willem II

Ook tijdens de renovatie blijft het Binnenhof een trekpleister voor bezoekers van Den Haag. Naast de ingang aan het Buitenhof komt een dertig meter hoge uitkijktoren, van waaruit bezoekers de bouwplaats kunnen bekijken. De haringkraam, die daar ruim dertig jaar heeft gestaan, moest het veld ruimen. Ook het ruiterstandbeeld van Koning Willem II werd met sokkel en al van z’n voetstuk gehesen om plaats te maken voor de nieuwe ‘eyecatcher’. Het standbeeld staat nu veilig opgeslagen in een loods, totdat de hele verbouwing achter de rug is. Landelijk was het groot nieuws toen bleek dat er onder in de sokkel van het beeld een historische tijdcapsule verborgen zat. De inhoud was niet erg verrassend: oorkondes, foto’s en boeken, plus een begeleidende brief, ondertekend door het toenmalige kabinet. Het was er honderd jaar geleden ingemetseld, aanzienlijk later dan het jaar waarin het beeld was geplaatst. Willem II regeerde in Nederland van 1840 tot aan zijn dood in 1849. Hij vocht in de Slag bij Waterloo tegen Napoleon Bonaparte.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief