Projecten

Paleis van Justitie wordt ultraluxe hotel

Voor Amsterdammers is het een iconisch gebouw: het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht. Vanaf 1836 was hier de rechterlijke macht gevestigd. Het monumentale pand staat al jaren leeg. Het is onlangs aangekocht door een Chinese investeringsmaatschappij. Ruim 62 miljoen euro hebben ze er voor neergeteld. Binnen drie jaar moet het enorme complex worden omgetoverd tot het meest luxueuze hotel van Amsterdam.

Van Schie_Rosewood_Funderings_damwandkuip_2021 (2)

Het gebouw zélf stamt al uit 1663. Het was het Aalmoezeniershuis, een tehuis waarin maar liefst 2554 arme weeskinderen waren ondergebracht. Het heeft ook nog als hospitaal voor choleralijders gediend, voordat de rechterlijke macht er zich vestigde.

Het ombouwen van zo’n zeventiende-eeuws complex is een enorm karwei. Daar zijn hijskranen, graafkranen en funderingsmachines voor nodig. Altijd lastig in de oude binnenstad van Amsterdam. De bruggen en kademuren uit 1658 zijn totaal niet berekend op diepladers, mobiele kranen en betonmixers.

Dat geldt nog meer voor de smalle straatjes daar tussenin, die destijds zijn ontworpen voor paard-en-wagens en handkarren. Voordat die mogen worden afgesloten voor bouwwerkzaamheden, gaan er heel wat procedures aan vooraf. Toch moet er heel vaak geheid, geboord en gesloopt worden op veelal onbereikbare plekken.

Zo ook bij het voormalige Paleis van Justitie. Daar moest op de binnenplaats een diepe bouwput komen, met rondom stalen damwanden. De benodigde machines van Van Schie werden vanaf de Lange Leidse Dwarsstraat één voor één met een eigen mobiele kraan over het vier verdiepingen hoge gebouw gehesen, waarbij sommige machines eerst moesten worden ontmanteld voordat ze konden worden overgeheveld.

Uitdagende klus

Ook voor de Slokker Bouwgroep – de hoofdaannemer – was het een nieuw soort uitdaging. Want hoe ontgraaf je op een onbereikbare binnenplaats een 6 meter diepe bouwkuip? En hoe zet je daar een stalen damwand omheen die 12,5 meter de grond in moet worden gedrukt? Een zwaar karwei, waar zware machines voor nodig zijn.

Van Schie dacht mee over de te volgen tactiek en leverde het juiste materieel voor het maken van drie gescheiden damwandputten, verstevigd met stempelramen om te voorkomen dat er zetting optreedt onder de druk. In de drie ondergrondse putten worden straks de keuken, de warmte-installaties en een fietsenkelder gebouwd. In de grootste van de drie souterrains komen een zwembad en ruimtes voor fitness, spa en wellness.

Rosewood Hotel

Dit extreem luxe hotel gaat het Rosewood Hotel heten en richt zich specifiek op reizigers uit de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Het telt straks 118 kamers, 26 suites en een heuse balzaal. De binnenplaats wordt omgetoverd tot een romantische tuin, ontworpen door Piet Oudolf, een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief