De havenkom werd meer dan honderd jaar geleden aangelegd aan de rand van het dorp Zuilen, dat toen nog niet was ingelijfd door Utrecht. In 1913 werd hier de firma Werkspoor gevestigd en even later de Demka. Beide bedrijven vormden samen het kloppend hart van industrieel Utrecht en waren de grootste werkgevers van de hele provincie.
Werkspoor bouwde treinen, stoomketels en bruggen; Demka was een staalproducent, tevens leverancier van Werkspoor. Rond deze bedrijven ontstond een heel ‘Werkspoorkwartier’, met diverse fabrieken, werkplaatsen en woningen voor de honderden werknemers. Niet geheel toevallig was voor deze strategische locatie gekozen: pal naast een spoorlijn en direct aan het Merwedekanaal (het latere Amsterdam-Rijnkanaal). Het was de tijd dat praktisch alle vervoer nog plaatsvond via het spoor en over de binnenwateren.
Industrieel erfgoed
In 1972 stopte de treinenfabriek van Werkspoor. Staalproducent Demka sloot iets later, in 1977. Beide fabriekshallen en omringende gebouwen zijn nu industrieel erfgoed, met als blikvanger de ‘Werkspoorkathedraal’. Het gebouw is inmiddels omgetoverd tot een hippe evenementenlocatie, met terras aan het water. Ook daarom moest er aan de ‘rommelige’ omgeving iets gebeuren.
Van Schie kreeg de opdracht om de kades te verstevigen. Dat gebeurde met 207 stalen damwandplanken van tien meter lang, geleverd door HP Staal (onderdeel van de Van Schie Groep). Binnenkort wordt de gehele damwand keurig afgewerkt met een betonnen rand, een zogenaamde betonsloof. De bedoeling is dat het terrein rond het haventje wordt opgewaardeerd tot een aangename plek om te recreëren, met een terras en een stadsstrand. Er zijn zelfs plannen voor een steiger of een ponton, om ook dobberend op het water een drankje te kunnen drinken. Van Schie heeft dit project uitgevoerd in opdracht van Van Essen GWW