Je ziet ze niet. Je hoort ze niet. De honderden harde werkers die wekenlang bezig zijn om van een kale vlakte een fantastische feestlocatie te maken: rijplatenleggers, kraanmachinisten, tentenbouwers, riggers en mannen op heftrucks, hoogwerkers en knikmopsen. Hieronder de mannen van Van Schie. Ze hijsen de trussen tot grote hoogte, bedienen radiografisch bestuurbare rijplatenauto’s en bouwen in sneltreinvaart bruggen en pontonformaties. En als het feest begint, vertrekken ze met stille trom en komen een paar dagen later alweer terug om alles af te breken. Fascinerend.

DSC_1195

Nederland is een van de landen met de grootste festivaldichtheid ter wereld. Pionier op dit gebied is Mysteryland, inmiddels ’s werelds langstlopende dancefestival. Pinkpop is het langstlopende mainstream festival. Nederland telde vorig jaar maar liefst 1.236 festivals. Dat wil zeggen: events met meer dan 3.000 bezoekers. Van pop tot dance en van cultuur tot folklore. Festivals voor ‘elk wat wils’. Dansen voor alle leeftijden. Genieten van muziek, saamhorigheid en mensen ontmoeten.

 

Alle hens aan dek

De festivalcultuur in Nederland ontstond begin jaren ’70, met Pinkpop als blikvanger. Tegenwoordig is elk genre en elke stroming vertegen­woordigd: House, Electro, Hardstyle, Pop/Rock, Techno, Acid en Oldskool. Een van de grotere eendaagse festivals in Nederland is bijvoorbeeld Soenda in Utrecht, puur Techno. Al vele jaren succesvol georganiseerd in het Noorderpark Ruigenhoek, een recreatiepark met veel plassen en sloten. Een grote uitdaging als het gaat om bereikbaarheid, overbruggingen, looproutes en nooduitgangen in geval van calamiteiten. Kortom, een kolfje naar de hand van Van Schie.

Voor een terrein als dit moeten eerst rijplaten worden gelegd. Daarna kan het bouwen van pontonbruggen beginnen en het plaatsen van stalen schottenbruggen. Dit is nodig voor de bereikbaarheid van telekranen en zware vrachtauto’s van toeleveranciers, zoals tentenbouwers, dixi’s en catering.

Op de dagen van opbouw lopen er al gauw tussen de 150 en 200 medewerkers rond, verdeeld over verschillende specialistische teams die goed op elkaar zijn ingespeeld. Dat geldt ook voor de ponton- en bruggenteams van Van Schie, die de pontons in no time aan elkaar koppelen en er stabiele overbruggingen van maken. En niet te vergeten: onze kraanmachinisten die bekend zijn met de specifieke aanwijzingen van de ‘riggers’. Een rigger is in feite een hijsbegeleider van gecompliceerde lasten. Riggers zijn ook de mannen die de trussen monteren en vaak op hoogte audiovisuele apparatuur en decorelementen aanbrengen.

 

Professionalisering

Door de jaren heen zijn de eisen voor grote evenementen steeds strenger geworden. Er worden akoestische onderzoeken gedaan en voorafgaand aan het festival een stikstofonderzoek. Daarnaast is afvalscheiding een belangrijk punt. Ook facilitair is alles tot in de puntjes geregeld. Neem alleen al de strak georganiseerde fietsenstalling voor 10.000 fietsen in Utrecht. Festivals worden tegenwoordig zorgvuldig voorbereid en strak gecoördineerd. Alles draait om veiligheid, ervaren personeel en betrouwbare toeleveranciers.

Er kan veel misgaan als grote groepen mensen samenkomen, om over het onvoorspelbare weer in Nederland maar niet te spreken. Stormweer, hoosbuien, onweer en bliksem. Praktisch elk festival heeft daar al ruimschoots mee te maken gehad. Mede door ‘schade en schande’ wijs geworden, staan onze Nederlandse festivals nu al vele jaren aan de top van dit fascinerende wereldje. Waarin een klein land groot kan zijn!

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief