Projecten

Pontonbrug met draaibaar middendeel

Nederland telt duizenden bruggen. Vaste bruggen, ophaalbruggen, draaibruggen. Bruggen van beton, van hout en van staal. Als een brug gerenoveerd moet worden of er is een ernstig defect, dan is de brug soms maanden buiten gebruik…

Van Schie_pontons_bentoniet_Journaal_Projecten_2002_voorjaar_WEB (15)

Het dagelijks verkeer kan er ernstig door worden ontwricht. Een tijdelijke pontonbrug kan vaak de oplossing zijn. De nieuwste innovatie op dit gebied – een product van Van Schie – ligt momenteel in hartje Zaandam, over de rivier de Zaan.

De reden dat de Wilhelminabrug er uit moest is de verbreding van de achterliggende sluis, waar ook schepen doorheen moeten van 90 meter lang en 9,5 breed. Bekijk hier de timelapse van de aanleg.

Bron: Heijmans NV

De renovatie van dit complex neemt minstens vijf maanden in beslag. In de tussentijd moeten (brom)fietsers, voetgangers en mindervaliden wel van de ene kant van de stad naar de andere kant kunnen komen. En dat zijn er in de spits maar liefst 1.500 per uur! Auto’s moeten helaas omrijden.

Innovatie

De 110 meter lange pontonbrug van Van Schie die er nu ligt, is uniek in zijn soort. Hij is – met eigen engineering – speciaal voor deze locatie ontworpen en berekend. Dit in verband met de zeer specifieke zware eisen. De brug is 7,5 meter breed en om de vele binnenvaartschepen door te laten, moest er een 24 meter lang draaibaar middengedeelte in zitten. Deze sectie moest binnen een paar minuten open en dicht kunnen, 180 graden scharnierend, zelfs bij windkracht 8. En dat vele malen per dag. Bovendien moest de brug geschikt zijn voor voertuigen van politie, brandweer en ambulancediensten tot 5 ton.

Bron: RTV Zaanstreek

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief