In het in 1811 zelfstandig geworden dorp Westzaan zit er een relatief hoge concentratie lood in de grond. Hoe die er komt? Dat vertellen we zo. Maar eerst: hoe komen we er weer vanaf? Diverse tuinen gelegen in de Kerkbuurt van het oudste dorp in de Zaanstreek dienen te worden gesaneerd als gevolg van die verhoogde concentratie. Boven een gemeten gehalte van 800 mg/kg wordt geadviseerd sanerende maatregelen te nemen. De verschillende tuinen die het betreft, zijn echter niet gemakkelijk te bereiken.
Van Schie bracht daarom een brug aan van pontons en schotten over een lengte van zo’n 150 meter die op dit moment zigzaggend door Westzaan loopt (zie schets). Het was passen en meten, maar door het nauwgezet inmeten van de ruimte met de GPS, pastte alles precies. Via een gecreëerde laad- en losplaats wordt de grond en het materieel aan- en afgevoerd over de pontons. Deze zomer zitten de bewoners van Westzaan dus weer heerlijk in hun loodvrije tuinen! Wij leveren de pontonbrug in opdracht van de Antea Group.
Risico
Lood vormt een risico voor de volksgezondheid wanneer je het binnenkrijgt. Het lood vanuit de tuinen in Westzaan kunnen kinderen bij voorbeeld binnen krijgen wanneer ze buiten spelen, hun handen vies maken en die in hun mond steken. Maar het lood kan ook via zelf verbouwde groente het lichaam in komen.