De Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte en vormt een belangrijke schakel tussen Voorne-Putten en de Botlek, Europoort en Rotterdam. Er rijdt nu aanzienlijk méér en zwaarder verkeer over deze brug dan in de jaren ’70 was voorzien. De brug is in slechte staat en moet nodig worden gerestaureerd.

Van Schie_Journaal_najaar 2021_grondwerk_voorboren_pontons (2)

In Krimpen aan den IJssel – op een terrein van Van Schie – is nu een tweede ‘Suurhoffbrug’ gebouwd die naast de eerste brug wordt geplaatst. Hierdoor wordt de komende jaren de last van het verkeer verdeeld over beide bruggen en zo de oude brug ontzien.

De nieuwe brug, die gebouwd is door staalbouwer Hollandia, is 200 meter lang, 40 meter hoog en 20 meter breed. De grote uitdaging was echter: hoe transporteer je zo’n enorm stalen bouwwerk naar de Maasvlakte? En dat over een afstand van 40 kilometer.

Eigenlijk was er maar één oplossing: over water, drijvend op twee enorme pontons, voortgetrokken en sturend door sleepboten. Vandaar dat deze boogbrug pal aan de oevers van de Nieuwe Maas werd opgebouwd. Maar hoe ‘schuif’ je dit grote gevaarte vanaf de kade op de twee drijvende platforms? Er moest een soort ‘roll-on-roll-off’-constructie worden gebouwd om de overgang van de wal naar het bewegende water van de Nieuwe Maas soepel te laten verlopen.

Getijbewegingen

Daarbij moest worden ingecalculeerd dat de Nieuwe Maas onderhevig is aan getijbewegingen en dat er ook nog een klein hoogteverschil moest worden overbrugd. Nadat er sonderingen zijn gedaan en de draagkracht is berekend (door bureau Huisman Traject BV), heeft Van Schie eerst een fundering gemaakt, bestaande uit twee rijen buispalen van 20 meter lang.

Daarop zijn stalen balken gelast als oplegpunt voor de rijbaan waarover de 3.000 ton wegende brug zich moest gaan voortbewegen. Stapje voor stapje, meter voor meter, opgevijzeld en gedragen door twee enorme SPMT-units van Mammoet Transport. Dit zijn samengestelde transportplateau’s, hier rijdend op 448 wielen en voortbewogen door ‘power packs’.

Van Schie heeft op verschillende fronten zijn stempel gedrukt op dit project. Na het nodige grondwerk, werd er een strakke baan aangelegd richting het water. Daarbij konden de stalen schotten hun dienst bewijzen. En bij de opbouw van de brug konden de telekranen hun steentje bijdragen. Overigens zijn de buispalen nadien weer uit het water getrokken, voor hergebruik.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief