Juni 2022 – Na een periode van afnemende gezondheid geven wij kennis van het overlijden van de grondlegger van onze organisatie: Jan van Schie

DCF 1.0

Als oprichter van ons bedrijf zijn wij Jan zeer grote dank verschuldigd. Onder zijn leiding is Van Schie B.V. uitgegroeid van een lokale onderneming tot een internationale organisatie.

De laatste jaren waren moeizaam, doordat Jan leed aan Lewy body dementie.

Wij denken met groot respect en warmte terug aan zijn visie, ondernemendheid, vasthoudendheid en onvermoeibare inzet.  

Jan is 80 jaar geworden.

 

De condoleance en crematie hebben reeds plaatsgevonden, bedankt voor uw steun en medeleven.

 

In memoriam

Zó gewoon, maar toch zó bijzonder

Hij was de eenvoud zelve, maar met een gezond boerenverstand. Geboren in de Tweede Wereldoorlog, tussen de koeien in het Groene Hart, als oudste in een gezin van 10 kinderen. Het was de tijd dat iedereen in de polder keihard moest werken om het hoofd boven water te houden. Na de oorlog besefte Jan al gauw dat je méér moest doen dan alleen je mouwen opstropen, dat je je nek moest uitsteken om verder te komen. Dat je moet durven investeren en zelf het initiatief moet nemen om iets op te bouwen.

Alles begon in 1962 met een trekker op een praam, waarmee Jan vrijwel alle percelen in hetversnipperde landschap – gescheiden door sloten en vaarten – kon bereiken. Daarmee was hij de eerste in het hele gebied. Zo kon hij voor de naaste en verdere buren het land bewerken, het gras maaien, kunstmest strooien, de wei rollen en de sloten schoonmaken. Een loonbedrijf was geboren. Er kwamen machines bij, er werd personeel aangenomen en het werkgebied werd drastisch uitgebreid. En toen zo’n tien jaar later broer Gerard erbij kwam raakte de zaak in een stroomversnelling: Van Schie groeide uit tot een volwaardig Grond-, Weg- en Waterbouwbedrijf.

Iedereen die Jan van Schie kent zal hem omschrijven als een beminnelijk mens, sociaal bewogen, maar niet van z’n stuk te brengen als hij iets in zijn hoofd had. Iemand waarbij je maar weinig op papier hoefde te zetten, want : ‘afspraak is afspraak’. Maar ook iemand die behoorlijk ‘de hand op de knip’ hield. Het was geen bekrompen zuinigheid, maar Jan wist als geen ander dat je het geld eerst moest verdienen voor je het uitgeeft. Aan de andere kant was hij vrijgevig als het om goede doelen ging, altijd doelen waarvan hij zeker wist dat het geld goed terechtkwam. Zoals de verschillende hospices voor palliatieve zorg in de Ronde Venen. Of een priester die hij regelmatig geld meegaf voor de zending in Afrika.

Jan is altijd vrijgezel gebleven, werkte dag en nacht, stond zelf ook met zijn laarzen in de modder, maar kon op z’n tijd ook best de teugels laten vieren. Hij ging in zijn jonge jaren graag uit, dronk mee met zijn kameraden en was zelfs Prins carnaval voor Kockengen en wijde omgeving. Hoewel hij verknocht was aan de polder ging Jan toch ook wel eens op reis naar het buitenland. Zakenreizen naar de Verenigde Staten, Zweden en Suriname; hij is zelfs een keer gaan wintersporten in Oostenrijk. Jan van Schie was ook een trouwe kerkganger. Aanvankelijk was dat de katholieke kerk in Mijdrecht, maar later werd dat afgewisseld met de wat kleinere kerk in Kockengen. Jan zei: ‘Ik kijk eerst wie er dienst heeft. Ik ben niet zo gek op pastoors die lang van stof zijn’. Onder leiding van Jan van Schie is het oorspronkelijke GWW-bedrijf vooral de laatste twintig jaar uitgegroeid tot een internationale speler. Zo werd onder andere Janson Bridging overgenomen, gemoderniseerd en uitgebouwd en kwam ook HP Staal onder de vleugels van Van Schie. Het zakenblad IntoBusiness riep Jan van Schie ooit uit tot ‘de meest invloedrijke persoon van de Ronde Venen’. Maar wat het meest bijblijft bij mensen is de eenvoud van Jan van Schie. Het is eeuwig zonde dat een ziekte als Lewy body dementie genadeloos heeft toegeslagen en sluipenderwijs een einde heeft gemaakt aan een rijk en interessant leven.

Iedereen die met hem gewerkt heeft zal zich Jan van Schie herinneren als een rechtschapen mens en als een gerespecteerd ondernemer die de Van Schie Groep heeft grootgemaakt en internationaal op de kaart heeft gezet.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief