De Internationale Nederlanden Groep – kortweg ING – is met haar hoofdkantoor al ruim dertig jaar geworteld in Amsterdam. Aanvankelijk in Zuidoost, daarna verhuisde men naar de Zuidas, om vervolgens weer terug te keren naar Zuidoost. Daar staat aan de Bijlmerdreef inmiddels een heel complex van ING-kantoren, dat nu wordt uitgebreid met een splinternieuw hoofdkantoor. Een toekomstbestendig gebouw, dat voldoet aan alle mogelijke duurzaamheidseisen.

ING impressie

ING is altijd al gehuisvest geweest in spraakmakende gebouwen. Het eerste gebouw in de Bijlmer werd ‘het kasteel’ genoemd, vanwege z’n feeërieke vormen. In 2002 betrok men een nieuw hoofdkantoor aan de Zuidas, langs de Ringweg A10. Dit futuristische ontwerp sprak
zo tot de verbeelding dat het in de volksmond de bijnamen kreeg van ‘de schoen, de poenschoen, de trein, de klapschaats, het strijkijzer, tot aan de kruimeldief’. In 2014 werd dit ING House verkocht en keerde de hoofddirectie terug naar haar vertrouwde plek in Amsterdam-Zuidoost, waar inmiddels een uitgebreide ING-campus was ontstaan met diverse hoofdkantoorlocaties.

Er wordt nu een geheel nieuw gebouw aan toegevoegd met de naam Linden, in navolging van de andere hoofdkantoren die ook vernoemd zijn naar bomen en planten. Het complex bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met dertien verdiepingen, waar straks 2.435 mensen komen te werken.

Uitdagingen

De hele bouw is in handen van Dura Vermeer. Van Schie is onderaannemer, neemt het complete grondwerk voor haar rekening, legt bouwwegen aan, plaatst damwanden, ontgraaft de complete bouwkuip, legt de locatie hei-klaar en richt de hele bouwplaats in. Het gaat om een oppervlakte van zo’n twee hectare, waarvan de bouwkuip 6000 m2 in beslag neemt. De uitdaging daarbij is dat het enorme grondstuk geen bouwlocatie is, maar openbare ruimte, waar ook kabels en leidingen liggen.

Het ontgraven van het hele terrein gebeurt uiterst precies en efficiënt, aan de hand van 3D-besturingssystemen, waarbij de machinisten op hun display exact de ontgravings- en aanvulcontouren zien. Overigens de fiets- en voetpaden die het gebied doorkruisen moeten gewoon gebruikt kunnen worden op weg naar ‘school en kantoor’. Tijdens de bouw moeten ze ook regelmatig worden verlegd. Ook dat behoort tot het pakket van Van Schie, evenals de staalconstructie van 36 buispalen over een fietspad heen. Hierop werden de ‘schottenketen’ voor de uitvoerders en overig bouwpersoneel gebouwd, aan de buitenrand van het bouwterrein.

Overal is het schipperen met de ruimte. Dat geldt ook voor de stalen schottenbrug die Van Schie plaatste – over een bestaande brug heen – om de bouwplaats toegankelijk te houden voor zwaar bouwverkeer.

De gehele bouw, die medio 2027 voltooid moet zijn, vindt plaats onder grote tijdsdruk. Dat is een van de redenen waarom Van Schie gevraagd is als partner bij de realisatie van dit complexe project. Het bedrijf uit Mijdrecht heeft alle GWW-disciplines in huis, waardoor alle werkzaamheden naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Als de bouw van dit nieuwe hoofdkantoor voltooid is, heeft Van Schie ook de taak om het complete gebied te herstellen,
waaronder het egaliseren van het terrein, het straatwerk en de groenvoorziening.

Want to stay informed?

Sign up for our newsletter