In Oostenrijk – in het Kaunertal – ligt de Gepatch Stausee. Dit zes kilometer lange stuwmeer wordt afgesloten door een enorme stuwdam. Onder in die dam moest met zware staaldelen en onderwaterbeton worden gewerkt aan de afdichting van een grote inlaatklep. Dit op honderd meter diepte, uitgevoerd door professionele duikers. Een huzarenstukje dat wereldwijd nog niet eerder is vertoond.

DSC06250_for web

Voor zo’n specialistische klus zijn containers vol hulpmateriaal nodig, duikuitrustingen, decompressietanks, een complete werkplaats met lasinrichting, een zware kraan, lieren en faciliteiten voor een team van 34 man. Gezien de locatie kan een dergelijk werk alleen maar worden uitgevoerd vanaf een drijvend platform. Van Schie heeft met name voor dit soort projecten een groot arsenaal aan containerpontons met een zeer groot draagvermogen beschikbaar.

Met deze pontons werden drie eilanden geformeerd: één voor de duikwerkzaamheden, één voor de telescoopkraan en één als transportponton. In 25 vrachten zijn de pontons naar Oostenrijk vervoerd. Het onderwaterwerk bestond uit het opnieuw afdichten van een grote inlaatklep. En dat op een diepte van 90 tot 111 meter, door Nederlandse duikers, in het stikdonker en ijskoude water met amper 20 cm zicht. De duikers zijn eigenlijk ‘duikende bouwvakkers’, die kunnen boren, betonstorten en monteren onder water. Volgens kenners is hier ook meteen het wereldrecord ‘onderwaterbeton storten’ gebroken. De mannen moesten bij toerbeurt dagenlang werken onder 10 atmosfeer, gevolgd door vele uren decompressie in de drukkamer.

Het hele project werd uitgevoerd door DCN Diving uit Bergen op Zoom.

Want to stay informed?

Sign up for our newsletter