Aan de rand van Almelo ligt de Leemslagenplas, een 30 meter diep water dat is ontstaan door zandafgraving. Sinds kort speelt deze plas een belangrijke rol in de koeling van het nabijgelegen ziekenhuis, het ZGT (Ziekenhuis Groep Twente). Via een twee kilometer lange leiding onttrekt het ziekenhuis koud water aan de plas om daarmee hun machines en ook ruimtes te koelen. Alleen het aanleggen van de leidingen was nog een hele operatie.

Van Schie_Almelo_Pontonbaan_2021 (3)

Het laten afzinken van de aanzuigleiding tot op de bodem leek op papier niet de moeilijkste klus. De zware zuigmond met korf zou door z’n gewicht gemakkelijk tot grote diepte zinken en de zich vanzelf met water vullende leiding zou automatisch volgen. Maar soms werkt de natuur niet mee.

Er kwam wat lucht in de leiding en de opwaartse druk was zó groot dat de leiding gedeeltelijk bleef drijven. De zware aanzuigkorf, die een behoorlijk eind was gezonken, moest weer boven water worden gehaald.

Van Schie werd ingeschakeld en loste dit op met een telekraan vanaf een pontoneiland. Maar het onder water vastkoppelen was alleen mogelijk door duikers. Gelukkig was de Koninklijke Marine bereid die te leveren.

Pontonbaan

De vraagt bleef: ‘Hoe krijgen we de leiding dan wél tot op de bodem, het gedeelte waar zich het koudste water bevindt?’. Van Schie dacht mee en kwam maar tot één oplossing, namelijk door een 130 meter lange pontonbaan over de Leemslagenplas te leggen, om van daar af de leiding in z’n geheel onder controle te kunnen houden.

Verspreid over de pontonbaan werden 15 kleine lieren geplaatst, waarmee de leiding over de gehele lengte gelijkmatig zou kunnen zakken zodra deze zich zou vullen met water. Verder werden om de paar meter stalen balkjes aan de leiding bevestigd om de opwaartse druk het hoofd te kunnen bieden. En zo kon de aanzuigleiding afzinken tot op de bodem.

Aan de duikers was het daarna de taak om alle lijnen weer los te maken. En dat op 30 meter diepte en bij een watertemperatuur van 4 graden Celsius. Bij deze actie werden ook particuliere duikers ingeschakeld. Het project heet ‘Lake Source Cooling’, gerealiseerd door de NTP Groep.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief