Plaswijk 1 is een schiereiland in de Vinkeveense Plassen. De 32 huizen die er staan, zijn maar via één toegangsweg bereikbaar. Die weg is echter zó verzakt, dat hij in z’n geheel vernieuwd moet worden. Een project dat acht maanden gaat duren. Maar hoe komen de bewoners nu bij hun huizen? Van Schie bracht uitkomst: een drijvend verbindingspad rondom het schiereiland, met aftakkingen naar alle woningen.

 

Van Schie_Journaal_pontons_kranen_grondverzet_Voorjaar 2018 (5)
Van Schie_Journaal_pontons_kranen_grondverzet_Voorjaar 2018 (6)
Van Schie_Journaal_pontons_kranen_grondverzet_Voorjaar 2018 (4)

Plaswijk is gebouwd op veengrond, waardoor de toegangsweg in de loop der jaren dusdanig is verzakt dat het asfalt nu op sommige plaatsen zelfs onder het waterniveau van de Vinkeveense Plassen ligt. Oorzaak is ook dat het asfalt in de afgelopen decennia steeds weer is opgehoogd, waardoor er nu een pakket ligt van bijna 80 centimeter dik. De hele weg gaat er nu uit. De grond wordt tot een meter afgegraven en er wordt een lichtere rijbaanconstructie aangebracht. Op veel plaatsen komen er stenen in plaats van asfalt. De vier bestaande betonbruggen op het eiland worden gesloopt en vervangen door lichtere exemplaren. Het riool wordt aangepast. Stroomkabels en gasleidingen worden vervangen.

De bewoners zijn blij met de oplossing zoals Van Schie die heeft bedacht: een drijvend ontsluitingspad, gevormd door plaatpontons, met aparte aftakkingen naar alle woningen op het schiereiland. Het hele renovatieproject wordt uitgevoerd door AW Rijneveld Infra uit Mijdrecht, in opdracht van de Gemeente De Ronde Venen.

 

Bekijk ook: