Nederland, regenland. Maar deze zomer even niet. Extreme hitte en aanhoudende droogte zorgden overal voor lage waterstanden in de rivieren. Ook in de Utrechtse Vecht dreigde een watertekort. Waternet plaatste daarom drie grote pompen in de Groote Zeesluis van Muiden – op pontons van Van Schie – om zó het tekort in het achterland aan te vullen met water uit het IJmeer.

Van Schie_pontons_pompen_muiden_2018 (3)

Ooit stond de Vecht bij Muiden in open verbinding met de Zuiderzee. In 1673 werd er voor het eerst een sluis aangelegd en later – onder Napoleon – verbouwd tot een bijzondere sluis met 3 sluiskolken. De sluis maakte ook deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Nu is het een Rijksmonument. ’s Zomers staat het water in het IJmeer hoger dan in de Vecht, dus hoort het water vanzelf door de sluis naar het achterland te stromen. Dit jaar staat het water in het IJmeer echter zó laag dat dit niet meer gaat, met grote gevolgen voor het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Planten en dieren hebben dit water nodig, maar ook de landbouw. Een langdurig lage waterstand zorgt bovendien voor troebel water en algengroei.

De drie (elektrische) noodpompen zijn van Van Heck, uit het Friese Noordwolde. Deze pompen worden overal ter wereld ingezet bij calamiteiten. Zo stonden ze ook stand-by om de grot in Thailand, waarin de jonge voetballertjes zaten opgesloten, leeg te pompen. Uiteindelijk zijn ze niet gebruikt. De grootste pompen hebben een capaciteit van 10.000 m3 per uur. Om een voorbeeld te geven: daarmee kan binnen 15 minuten een olympisch zwembad worden leeggepompt. De pompen in Muiden wogen 14 ton. Van Schie heeft hiervoor een soort catamaranconstructie bedacht van containerpontons. De generatoren die hier voor nodig zijn, werden nét buiten de sluis op een platform van Uniflote-pontons gezet. Behalve in de sluis, is er ook nog een pompeiland neergelegd bij het Muiderslot, omdat in de slotgracht ook te weinig water stond.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief